.

Iako mnogi vjernici ovih dana planiraju proslavu blagdana sv. Ive u Podmilačju, najvećem bosansko-hercegovačkom svetištu, ovaj veliki svetac na poseban način slavi se i u našoj travničkoj župi.

Danas se obilježava 8. lipanj- Dan stradavanja Hrvata općine Travnik. Na 29. godišnjicu održat će se mise za poginule hrvatske branitelje i civile Travnika; u 10 sati misa u Bikošima, u 13 sati misa na Ovnaku te u 16 sati misa na Prahuljama.

Danas je u Travniku obilježena 29. godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik koja se tradicionalno obilježava 8. lipnja.

Gotovo 20 tisuća protjeranih Hrvata, više od 120 ubijenih civila, masovna strijeljanja, ritualna ubijanja, porušena i zapaljena sela, samo su neke od slika iz Travnika koje su u lipnju 1993. godine obišle svijet, a koje, nažalost, ni do danas nisu rezultirale suosjećanjem, a kamoli sudskim progonima odgovornih iz tzv. Armije BiH, piše Večernji list BiH.

Danas se obilježava dan progona i stradanja Hrvata Travnika.

Povodom 8. lipnja, 29. godišnjice stradanja Hrvata općine Travnik ponovno objavljujemo priču portala Dnevnik.ba sa Sarafinom Lauš, travničankom koja je izgubila trojicu sinova i muža tijekom agresije Armije BiH nad Hrvatima Travnika. Podsjećamo da je tijekom opsade Središnje Bosne Armija BiH iz Travnika protjerala gotovo 20 tisuća Hrvata, stradalo je 118 civila, 572 branitelja, 61 osoba se i danas vodi kao nestala. Počinjeni su zločini u selima Miletići, Ćukle, Ovnak, Gučoj Gori i Maljinama gdje je strijeljena najmanje 24 osoba hrvatske nacionalnosti, za posmrtnim ostatcima nekih i danas se traga.

U ponedjeljak 6. lipnja 2022. godine u 17 sati u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Docu služiti će se sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile najstarije lašvanske župe.

Lažne dojave o bombama u Travniku

 Službenici policije završili su preglede zgrade Vlade Kantona Središnja Bosna i zgrade u blizini u kojoj je dislocirano nekoliko kantonalnih ministarstava za koju je dojava o postavljenoj bombi došla nakon dojave o bombi u zgradi županijske vlade.

A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine danas su posjetili rodnu kuću Ive Andrića u Travniku.

U subotu, 28. svibnja, održat će se promocija knjige Ane Christen "Bijeli leptir".

Ovu promociju neobičnom čini to što će se predstavljanje održati u staroj seoskoj školi u mjestu Đelilovac kod Turbeta, koju je autorica i sama nekada pohađala.

O knjizi će govoriti Marija Marić, a u programu će nastupiti i IFD Župa Potkraj-Turbe.

(Notra.ba)

Stranica 1 od 127

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa