.

Crni vikend u središnjoj Bosni: 30 prometnih nesreća, dvije osobe smrtno stradale

20 Veljača 2017

Tijekom vikenda na području županije Središnja Bosna dogodilo se 30 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe smrtno stradale, četiri osobe teže, a šest osoba lakše ozlijeđeno.

U subotu ujutro u mjestu Rastovci dogodila se prometna nesreća u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. U nesreći je sudjelovalo vozilo VW-Cady kojim je upravljao H.K. rođen 1969. godine iz Novog Travnik, koji je tom prilikom zadobio lakše tjelesne ozljede i vozilo Fiat-Punto kojim je upravljala M.P. rođena 1984. godine iz Novog Travnika. Ona je zadobila teške tjelesne ozljede, kao i njen brat M.P. rođen 1989. godine, dok su njeni roditelji I.P. rođen 1957. godine i Z.P. rođena 1956. godine smrtno stradali.

Medicinska pomoć ozlijeđenima pružena je u kantonalnoj bolnici Travnik, nakon čega su prevezeni u bolnicu Koševo u Sarajevo, a očevid su izvršili službenici Sektora krim policije MUP-a SBK/KSB Travnik, uz pristustvo dežurnog kantonalnog tužitelja..

Tijekom vikenda je po različitim osnovama, a najčešće zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, iz prometa je isključeno 29 vozača i 13 vozila, a zbog različitih prekršaja iz oblasti prometa uručeno je ukupno 418 prekršajnih naloga, dok je mobilnim radarom evidentirano ukupno 70 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine.

U skladu sa odredbama novog Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, kojim je propisano zadržavanje vozača do otrežnjenja, a najduže 12 sati, a kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1,5 promila ili koji odbije testiranje, a pokazuje znakove poremećenosti izazvane utjecajem alkohola, tijekom vikenda su do otrežnjenja zadržana dva vozača i to u Travniku i Kiseljaku. Osobe su imale 1,53, odnosno 1,67 promila alkohola u krvi.

Prilikom kontrole prometa privremeno je oduzeto sedammotornih vozila od osoba za koje je utvrđeno da su višestruki povratnici u vršenju najtežih prometnih prekršaja. U Travniku je oduzeto vozilo Peugot, u Vitezu Opel Vectra, u Busovači VW-Transporter, u Kreševu vozilo Passat, od osobe koja je upravljala neregistrovanim vozilom i bez položenog vozačkog ispita, a u Kiseljaku su oduzeta tri vozila. Radi se o vozilima Ford, Nisan-Terano i Passat. Vozač vozila Ford upravljao je vozilom bez položenog vozačkog ispita i ima 4.640,00 KM neplaćenih novčanih kazni, a vozač vozila Passat također je upravljao vozilom bez položenog vozačkog ispita i ima 3.710,00 KM neplaćenih novčanih kazni za ranije počinjene prekršaje. /mupsbk-ksb.gov.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa