.

Akcija "Kurir": Uhićeno devet osoba, a proračun BiH oštećen za tri milijuna KM

24 Prosinac 2015

Pripadnici Agencije za istraživanje i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) su ovog tjedna proveli zajedničku akciju kodnog naziva „Kurir“ tijekom koje je uhićeno devet osoba za koje se sumnja da su proračun BiH oštetile za tri milijuna KM, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Među uhapšenima nalazi se sedam državljana Kine i dvojica državljana BiH.

U borbi protiv porezne utaje i pranja novca pripadnici SIPA-e i UIO su obavili konkretne aktivnosti po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH. Podršku prilikom realizacije dali su policijski djelatnici Tuzlanske županije, Posavske županije, Brčko Distrikta, a suradnja je ostvarena i sa MUP-om Hrvatske.

„Tijekom akcije izvršen je pretres određenih objekata, te skladišnih prostora više lica na 21 lokaciji na području Sarajeva, Gradačca, Orašja i Brčko Distrikta. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti, između ostalog, preko 220.000 eura, tri pištolja, razne vrste poslovne i druge dokumentacije. Bitno je istaći da pretresi na određenim lokacijama i dalje traju. U okviru akcije pripadnici SIPA-e slobode su lišili devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa poresznom utajom i pranjem novca. Sedam osumnjičenih je nakon kriminalističke obrade predano Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje“, rekla je Kristina Jozić, portparol SIPA-e i dodala:

„Konkretno, ove osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela tako što je više pravnih subjekata u vlasništvu kineskih državljana organiziralo i vršilo uvoz raznih roba iz Kine. Veći dio tih roba prodavan je bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji. Na taj način su te osobe stekle veće količine novca bez porijekla. Poslije toga su posredstvom suradnika, državljana BiH, taj novac nelegalnim putem prebacivali u Hrvatsku, a potom posredstvom računa poslovnih banaka novac transferirali u Kinu. Ovim nezakonitim aktivnostima osumnjičeni su iz BiH iznijeli više od 23 milijuna KM, čime je proračun BiH oštećen za više od tri milijuna KM.“

 Veliku ulogu u realizaciji ove akcije odigrala je Uprava za indirektno oporezivanje, čiji su službenici aktivno učestvovali. Zaposlenici UIO i dalje su na terenu u poduzećima kod deset obveznika čiji su vlasnici kineski državljani i rade popis svih vrsta roba.

„Na osnovu određenih informacija i podataka o uvozu robe ovih lica i na osnovu popisa koji će se izvršiti doći ćemo do podataka o tome koliko je promet bio u BiH, a da nije evidentiran u poslovnim knjigama. Postoje ogromni manjkovi i viškovi roba kod spomenutih obveznika. Ono što se zaista dešavalo od kolovozu 2014. do rujna 2015. jeste činjenica da su ove tvrtke sa područja Sarajeva, Tuzle, Gradačca i Orašja uvozile robu u BiH i zatim je prodavale bez izdavanja računa. Novac su iznosile uz pomoć posrednika iz BiH u Županju, a onda ga uplaćivali na račune Unicredit banke u Orašju. Odakle je novac išao za Kinu. Protiv svih ovih obveznika UIO će napraviti izvješća koje će proslijediti Tužiteljstvu BiH. U ovoj godini sačinili smo 92 takva izvješća i proslijedili ih Tužiteljstvu. Postoji osnova sumnje da je krivičnim djelima iz oblasti indirektnih poreza proračun BiH oštećen za 54 milijuna KM. Od uspostave Uprave od 2005. do 2015. prema Tužiteljstvo je ukupno proslijeđeno 1.268 izvješća gdje postoji osnova sumnje da je proračun BiH oštećen za 252 milijuna KM“, kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH. /o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa