.

Održan okrugli stol: „ERASMUS za poduzetnike i u BiH?“

01 Veljača 2016

Fondacija 787, u suradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, organizirala je okrugli stol „ERASMUS za poduzetnike i u BiH?” s ciljem da predstavnici vlasti, poduzetnici, predstavnici akademske zajednice i civilnog društva razgovaraju o brojnim prednostima primjene tog programa, te da razmijene mišljenja o načinima zagovaranja za primjenu programa.

 


Učesnicima skupa obratili su se predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH doc.dr.sc. Bruno Bojić, pomoćnik ministra vanjske trgovinske i ekonomskih odnosa BiH Dragan Milović, pomoćnik ministra razvoja, poduzetništva i obrta FBiH i izvršna direktorica Fondacije 787 Dajana Džindo.

Predsjednik Bojić je kazao, između ostalog, da Komora, uz svoju misiju predstavljanja i zastupanja naših privrednika u zemlji i inozemstvu, ima i edukativne aktivnosti s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta i uspješnosti gospodarstvenika na području BiH i Evrope. Također, kazao je da u BiH mnogo zainteresiranih poduzetnika za ovim programom, te da je ovo mogućnost da steknu nova znanja i iskustva, upoznaju se o savremenoj tehnologiji rada i načinu kako poslovati u EU.

U nastavku okruglog stola, učesnici su mogli čuti više o tome šta program pruža, kako program funkcioniše i koje su njegove prednosti. Tom prilikom je istaknuto, između ostalog, da je Erasmus za mlade poduzetnike pokrenut 2009. godine u jeku financijske i ekonomske krize kao odgovor na smanjeni nivo poduzetničkih aktivnosti, ali i potrebu da se poveća prekogranična trgovina i suradnja unutar EU. Kako su se prvi rezultati ovog programa pokazali veoma pozitivnim i poticajnim, danas se „Erasmus za poduzetnike“ implementira kao jedna od mjera COSME Programa za poticanje konkurentnosti EU koji je usmjeren na mala i srednja poduzeća. Konkretno govoreći, Erasmus za poduzetnike je program prekogranične razmjene koji pomaže novim i potencijalnim poduzetnicima da steknu odgovarajuće vještine upravljanja MSP, dajući im pri tome priliku da uče od iskusnijeg poduzetnika u drugoj zemlji. Program se zvanično zove Erasmus za mlade poduzetnike ali on nije nužno namijenjen mladim po godinama, nego po godinama poslovanja.

Takođe, na skupu su predstavljeni dobri primjeri iz prakse zemalja regiona u primjeni ERASMUS programa za poduzetnike, te predstavljena uloga akademske zajednice i civilnog društva u implemntaciji.

Okrugli stol „ERASMUS za poduzetnike i u BiH?” organiziran je u sklopu programa „Startup Europe Week“, koji se održava u periodu od 01-05.02.2016. godine u 350 različitih regija širom Europe pod pokroviteljstvom Europske komisije. /o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa