.

Zdravstvu 320 milijuna KM, a za izgradnju autoputeva 205 milijuna KM godišnje

19 Veljača 2016

Kako se u priopćenju Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH navode različite cifre u priči o povećanju akciza, koje mogu zbuniti prosječnog čitatelja, potrebno je razjasniti da će povećanje cijena goriva iznositi 15 feninga po litru.

 

– Do sada su postojale dvije vrste putarine koje su se naplaćivale kroz cijenu goriva. Putarina u iznosu od 15 feninga uplaćivala se na Jedinstveni račun i sa njega se raspoređivala proračunima u BiH, dok se putarina od 10 feninga uplaćivala na račune entitetskih kompanija za izgradnju autoputeva. Sada su ove dvije putarine objedinjene i obje su namijenjene izgradnji autoputeva. Da bi namirili manjak proračunskih prihoda koji će zbog toga nastati, UO UIO je predložio povećanje akcize za 15 feninga po litru, koliko će iznositi poskupljenje goriva – pojasnili su nam naši izvori bliski UIO.

Sredstva prikupljena od putarina bit će raspoređena tako da će se 20 feninga od svake kupljene litre goriva koristiti za izgradnju autoputeva, a preostalih pet feninga za izgradnju i održavanje cesta nižih kategorija.


Izgradnja autoputeva

Prema posljednjim dostupnim podacima o potrošnji goriva u BiH, a koji su bazirani na anketi Agencije za statistiku BiH iz 2011. godine, u našoj zemlji se godišnje potroši oko 1.025 milijuna litara različitih vrsta goriva. Prema tom podatku, za godinu će biti naplaćeno oko 205 milijuna KM putarine, što će biti iskorišteno za izgradnju autocesta. Treba napomenuti da su se ovi podaci u posljednje četiri godine, sasvim sigurno, mijenjali, ali niko u državi ne prikuplja precizne podatke o potrošnji bilo čega, pa ni strateških proizvoda poput goriva.

Raspodjela ovog novca među entitetima se, po koeficijentima, razlikuje od podjele ostalih sredstava, tako da bi FBiH trebala dobiti 59 posto sredstava prikupljenih putarinom, ili oko 124 milijuna KM. RS-u bi trebalo pripasti 39 posto ili oko 80 milijuna maraka, a Brčko distriktu dva posto ili oko milijun KM.

Na ove iznose treba dodati i putarinu naplaćenu prodajom autoplina, ali za ovu vrstu goriva nema čak ni okvirnih podataka o potrošnji.

Sredstva prikupljena od putarina namijenjena za izgradnju i održavanje puteva nižih kategorija, kao i akcize na alkoholna pića dijele se prema koeficijentima, prema kojima se rapodjeljuju sva sredstva sa Jedinstvenog računa. Ti koeficijenti iznose 63,57 posto za FBiH, 32,88 posto za RS i 3,55 posto za Brčko distrikt.

Ako se u obzir uzmu svi ovi podaci, za sve ostale puteve će biti prikupljeno oko 51 milijun KM, od čega će FBiH pripasti oko 32 milijuna, RS-u oko 17 milijuna, a Brčko distriktu oko dva milijuna maraka.

 

Akcize na alkohol

Pivo u BiH će poskupiti za 15 feninga po litru. Upravo će od potrošnje piva fondovi zdravstvenog osiguranja u BiH imati najviše koristi. Samo na osnovu ove nove akcize bit će, prema procjenama, prikupljeno 162 milijuna KM godišnje. Od spomenutog iznosa, zdravstveni fondovi u FBiH će dobiti oko 103 milijuna KM, Fond u RS-u oko 53 milijuna KM, a u Brčko distriktu šest milijuna KM.

Tek nešto manji prihod zdravstveni fondovi će ostvariti zahvaljujući potrošnji različitih vrsta rakija, kao što su šljivovica, lozovača i druge. S obzirom na to da će akciza na rakije biti 2,5 maraka po litru, naplatom ovog prihoda zdravstveni fondovi bi trebali biti bogatiji za još oko 160 milijuna KM godišnje. Od tog iznosa FBiH bi trebalo pripasti oko 101 milijun maraka, RS-u oko 52,5 milijuna, a Brčko distriktu oko 5,5 milijuna KM.

Najmanji prihod zdravstveni fondovi će ostvariti od ostalih žestokih alkoholnih pića, poput viskija, brendija, konjaka i slično. Nova akciza za ovu vrstu pića iznosi pet maraka po litri čistog alkohola. Kako je udio alkohola u ovim vrstama pića oko 40 posto, to znači da će ona poskupjeti, u prosjeku, za dvije marke po litru. Na taj način će biti prikupljeno oko 1,3 milijuna KM. Od ovog iznosa FBiH će dobiti oko 820.000 KM, RS oko 430.000 KM, a Brčko distrikt oko 50.000 KM.

 

Poskupljenja za dva mjeseca

Da bi ove akcize stupile na snagu potrebno je da prođu proceduru usvajanja, koja podrazumijeva usvajanje prvo u Vijeću ministara, a zatim i u državnom Parlamentu u redovnoj proceduri, koja podrazumijeva dva čitanja u oba doma. Zbog toga bi se navedena poskupljenja mogla očekivati tek za oko dva mjeseca./faktor.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa