.

Dva milijuna franaka za pomoć razvoju start-up poslovnih projekata u BiH

24 Ožujak 2016

Predviđanja pokazuju da će oko 66 posto radnih mjesta do 2020. biti usko vezana za inovacije i iz tog razloga je bitno da BiH podrži kompanije koje mogu donijeti tu novu vrijednosti. Također, ista predviđanja pokazuju da mladi više neće raditi za druge nego će sami kreirati svoje zaposlenje kroz jednu ili više vlastitih kompanija.

 


Kako bi postigli upravo taj cilj pokrenut je SECO program poduzetništva (SECO EP) kojeg je podržala Vlada Švicarske kroz Švicarsko državno tajništvo za ekonomske poslove (SECO).

On je dio globalnog programa koji se osim u BiH provodi u Makedoniji, Albaniji, Srbiji te Peruu i Vijetnamu, a koji će u iduće četiri godine podržavati i jačati organizacije koje se bave podrškom start-upa i brzo rastućih kompanija.

Philip Hostert, program manager SECO poduzetničkog programa za Srbiju i BiH, napominje da njihov program ne pomaže direktno kompanijama nego organizacijama koje podržavaju poduzetništvo kao što je Networks u Sarajevu, a kroz projekt će, navodi, surađivati i sa različitim inovacijskim centrima i inkubatorima diljem zemlje.

"Cilj je pomoći izgradnju organizacija koje mogu pomoći većem broju start-upa prije svega onih u IT sektoru", kaže on. Navodi da je program otvoren i za druge sektore, a ne samo ovaj, ali da će fokus biti na njima jer oni obično imaju najbrži rast.

Navodi da u BiH već postoji određeni broj brzorastućih start-upa te da je dosta kompanija koje posluju u poduzetničkom centru u Mostaru i Sarajevu koje rade sa veoma dobrim IT idejama.

Govoreći o razlozima velike smrtnosti start-upa u BiH kaže da je to vjerojatno zbog slabe bh. ekonomije. Način na koji se to može smanjiti je bolje filtriranje biznis ideja, ali i uspostava boljeg sustava mentoringa sa kojim je dokazano da kompanije imaju veću šansu da prežive.

David Kramer, zamjenik direktora za suradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u BiH, kaže da vjeruju da posebno mali biznis važni za rast ekonomije.

''Budući da je ovdje situacija teška i da start-upi imaju visoku stopu smrtnosti u ranoj fazi vjerujemo da ćemo ovim programom pomoći start-upima u ovoj početnoj fazi'', navodi on.

Govoreći o SECO ekonomskom programu kaže da se radi se o internacionalnom programu koji će pokrivati šest država, a njegova vrijednost je 15 milijuna švicarskih franaka. Dio koji je namijenjen za BiH je dva milijuna švicarskih franaka za četiri godine.

Senad Alibegović iz Networksa najavio je da uskoro pokreću i start-up akcelerator koji bi trebao imati oko 20 start-upa koji bi trebali otvoriti 50 radnih mjesta te je zbog toga, kaže, ova podrška Švicarske izuzetno važna./akta.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa