.

Općina Jajce za poticaj samozapošljavanju u 2016. godini izdvojila oko 200.000 KM

25 Ožujak 2016

Ugovori o sufinanciranju samozapošljavanja sa 26 korisnika potpisani su danas, a riječ je o financijskoj podršci na bespovratnoj osnovi za samozapošljavanje nezaposlenih osoba. Projekt sufinanciranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede i obrta Općina Jajce nastavlja i ove godine. Ugovore sa korisnicima potpisao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

 


Ovo je četvrta godina da Općina Jajce na ovaj način pomaže pokretanje malih obrta i daje podršku samozapošljavanju u poljoprivredi. Vrijednost svakog pojedinačnog ugovora iznosi 3.500 KM za samozapošljavanje u poljoprivredi i 5.000 KM za sufinanciranje u oblasti obrta. Ova sredstva predstavljaju stimulaciju korisniku za uspostavljanje i obavljanje samostalne djelatnosti. Program ima za cilj potporu poljoprivredi i ruralnom razvoju kao i razvoju zanatstva i malih poduzeća.

„U prethodne tri godine izdvojili smo 270.000,00 KM i podržali 70 korisnika. Projekt se pokazao opravdanim pa je Općina i ove godine izdvojila sredstva ove svrhe u želji da se razviju mala poduzeća i da podrška razvoju poljoprivrede“, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan i dodao da kroz jednogodišnje sufinanciranje Općina pomaže u pokretanju malih obrta i zapošljavanju, vodeći računa o osobama koja se nalaze pred ostvarivanjem prava na umirovljenje, ali i smanjenju broja osoba na evidenciji Biroa za zapošljavanje.

Samozapošljavanje u poljoprivredi i malom biznisu podrazumijeva poticajna sredstva za registraciju poljoprivrednih gazdinstava i malog biznisa za nezaposlene osobe koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje istim. Korisnici sredstava obvezuju se da će samostalnu djelatnost obavljati najmanje dvanaest mjeseci i za taj period izvršavati redovne poreske obaveze.

„U ovoj godini pokrenuli smo još jedan projekt. Riječ je o prvom zapošljavanju mladih ljudi. Kriteriji su nešto strožiji, ali su i poticajna sredstva veća i kreću se do 15.000 KM po projektu za koji se unaprijed mora znati što će raditi i koji će posao razvijati, te da li je dugoročno održiv. Javni poziv je završen, a u toku je odabir projekata“ naglasio je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Za poticaj zapošljavanja Općina Jajce u ovoj godini iz proračuna će izdvojiti gotovo 200.000 KM. /o.t./

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa