.

Poduzeće "Poljorad" iz Travnika dobilo odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište zemalja EU

25 Ožujak 2016

Još četiri mljekare iz BiH dobile su EU broj, odnosno odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište zemalja EU, pa sada iz BiH to može da čini ukupno osam mljekara - rekao je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

 

On je naveo da su EU broj dobile četiri nove mljekare - "Eko-sir Puđa" iz Livna, "Euro-fud" Sarajevo, "Poljorad" Travnik i "Mliječna industrija 99" Gradačac, a dozvolu za izvoz u EU već imaju "Megle" Bihać, Mljekara Livno, "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice i "Milkos" iz Sarajeva.

"Osim ovih osam, uvjeren sam da ćemo za mjesec dana imati još jednu mljekaru koja će moći da izvozi u EU", rekao je Šarović na konferenciji za novinare.

Povodom završetka inspekcijske misije Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Europske komisije, bivši Ured za hranu i veterinarstvo - FVO, koja je obavljena u BiH od 14. do 25. ožujka, Šarović je istakao da su preliminarni rezultati pokazali da je BiH značajno napredovala u odnosu na 2014. godinu.

"BiH je napravila značajan pomak i dalje će da izvozi mlijeko u EU. Značajan pomak posebno je napravljen kada je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka, ali i same kontrole veterinarskih inspektora. Ovaj napredak u odnosu na 2014. godinu, odnosno na prije osam mjeseci rezultat je zajedničkog rada svih institucija na svim nivoima. Ovo je zajednički uspjeh", naglasio je Šarović. Prema njegovim riječima, inspekcija će sigurno dati niz preporuka BiH, odnosno Ured za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim organima kako da sustavu budućnosti i dalje unapređuju, a to se posebno odnosi na sustav praćenje, identifikacije i kontrole kretanja životinja, kao jednoj slaboj točki. On je najavio da bi 2017. godine u BiH mogao biti napravljen nulti popis grla stoke u BiH, koji je prvobitno bio planiran za ovu godinu.

"Ima puno više evidentiranih životinja u bazi podataka nego što ih ima u stvarnosti. U dosadašnjoj bazi bilo je evidentirano 1,5 milijuna životinja i to je skinuto na oko 720 tisuća, a stvarno ih ima oko 300 tisuća. Takva baza je `eldorado` za zloupotrebe i šverc i zato je potrebno napraviti nulti popis da bi se znalo koliko točno grla stoke ima u BiH", pojasnio je Šarović. On je istakao da je potrebno napraviti sustav koji će funkcionirati i da svi u tom lancu urade svoj dio posla.

"Ministarstvo, Ured za veterinarstvo i druge institucije sve preporuke će implementirati u razumnom roku i to će biti naš prvorazredni zadatak. Napredak treba da ostvarimo i u službenim kontrolama, u komandnom lancu i zakonodavstvu", rekao je Šarović. /o.t./

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa