.

Gospodarski odnosi Turske i BiH

12 Prosinac 2015

U susretu predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića s premijerom Republike Turske Ahmetom Davutoğluom razgovarano je o odnosima između BiH i Turske. Premijer Davutoğlu je izrazio zadovoljstvo što relativno brzo nakon posjete Bosni i Hercegovini, u srpnju ove godine, opet ima priliku razgovarati s članovima Predsjedništva BiH.

 

Tijekom susreta istaknuto je zadovoljstvo veoma dobrim odnosima dviju prijateljskih zemalja na svim nivoima. Izraženo je opredjeljenje da se ulože dodatni obostrani napori na povećanju turskih investicija u BiH, naročito u segmentu razvoja malih i srednjih poduzeća te na povećanju vanjskotrgovinske razmjene. Nakon toga, delegacija Predsjedništva BiH prisustvovala je sastanku i radnom ručku Poslovnoga vijeća BiH - Republika Turska, održanome u Istanbulu, a u povodu službene posjete članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj. Večeri su prisustvovali i vlasnici i menadžeri velikih turskih kompanija i banaka.

Predsjednik Odbora za vanjske ekonomske odnose Republike Turske Ömer Cihad Vardan, zaželio je dobrodošlicu visokim zvanicama iz BiH i zahvalio im se na prisustvu ovoj večeri. Istakao je kako turski privatni sektor čini velike napore u uspostavi dobrih ekonomskih odnosa sa BiH i očekuje povećanu saradnju sa bh. strane kada je donošenje adekvatnih zakonskih okvira upitanju.


Članovi Predsjedništva BiH turskim su investitorima prezentirali mogućnosti investiranja u BiH, te su predočili usvojenu reformsku agendu koja se trenutno sprovodi na svim nivoima vlasti u BiH s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija u BiH.  Prisutnima se obratio i ministar carine i trgovine Bülent Tüfekçi koji je istakao činjenicu da od strane turskih ulagača ima oko 700 projekata u cijeloj BiH, dodao je da je najviše ponosan na činjenicu da od 50 turskih komapnija koje rade u BiH njih tri su među prvih 10 najuspješnijih kompanija koje posluju u cijeloj BiH.


Članovi Predsjedništva BiH su kazali da je upravo sada pravi trenutak za ulaganje u BiH, naročito u oblasti poljoprivrede, prometne infrastrukutre, energetike i tekstilne industrije. Prisutni turski gospodarstvenici su istakli da smatraju BiH jednom od prioritetnih zemalja za svoja ulaganja, te su iznjeli neke konkrete ideje i planove za investiranje u BiH. Dogovoreno je da će se u narednom periodu obaviti radno-konzultativni sastanci sa zainteresiranim ulagačima i predstavnicima vlada na svim nivoima u BiH kako bi se dogovorili i konkretni modeli ulaganja.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, radnoj večeri je prisustvovala savjetnica Mira Pekić. /akta.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa