.

Zvanično osnovana AIIB – najveći konkurent Svjetskoj banci

27 Prosinac 2015

Azijska banka za infastrukturne investicije (AIIB) zvanično je osnovana. Banka AIIB, čije je formiranje inicirala Kina, u potpunosti će početi sa radom narednog mjeseca, odnosno 16-18. sječnja, za kada je zakazana ceremonija otvaranja i prvo okupljanje odbora direktora i izvršnog odbora, prenosi agencija France press.

 

Zvanični Peking će biti najveći dioničar u AIIB-u, uz udio od oko 30 posto, sudeći prema pravnom okviru koji je krajem lipnja potpisalo 50 zemalja-osnivača banke.

AIIB, sa sjedištem u Pekingu, trenutno ima 57 članica, a očekuje se da će, zahvaljujući kapitalu od 100 milijardi dolara, već do sredine 2016. godine ponuditi prvu seriju projektnih zajmova, javlja kineska novinska agencija Sinhua.

SAD i Japan su odbile da se priključe azijskoj banci, koja se doživljava kao pandan Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, dok su Australija, Njemačka i Britanija uzele učešća.

MMF je ranije ove godine priopćio da će sa oduševljenjem surađivati s novoosnovanom Azijskom bankom za infrastrukturno investiranje. Dok su iz SAD stizale kritike za Veliku Britaniju, Francusku i druge saveznike zbog podrške novoj banci.

Japan i SAD su od početka izrazile zabrinutost zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocjenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent Svjetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavaju Washington i Tokyo.

Još 2013., kada je Kina objelodanila namjeru o osnivanju banke, SAD su počele da uvjeravaju svoje saveznike da bojkotuju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svjetsku banku.

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su ulistopadu prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje uključuju Singapur i Katar. /indikator.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa