.

Dominacija kompanija iz SAD-a

30 Prosinac 2015

Deset kompanija sa najvećom tržišnom vrijednošću u svijetu imaju sjedište u SAD, proizilazi iz analize konzultantske kuće Ernst & Young(EY), koja je objavljena u utorak.

 

Od stotinu najcjenjenijih kompanija, prema analizi, 54 dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, 26 iz Evrope a 17 iz Azije. Njemačka je zastupljena sa šest kompanija u društvu 100.

Najvrijednija kompanija na svijetu je Apple. Iako je tržišna vrijednost ove tehnološke grupe pala od sredine godine za 18 posto, odnosno 127 milijardi dolara (116 milijardi eura), njena trenutna vrijednost od 596 milijardi dolara (544 milijardi eura) dovoljna je za prvo mjesto.

Na drugom mjestu slijedi Google sa 531 milijardu dolara tržišne vrijednosti, dok je Microsoft na trećem mjestu sa 447 milijardi.

Dominacija američke ekonomije na rang-listi rezultat je dobrog ekonomskog razvoja u zemlji i industrijskog miksa "modernog i budućeg".

Posebno IT sektor u SAD-u igra mnogo veću ulogu nego u Europi.

Najbolje rangirana evropska kompanija je švicarski farmaceut Roche na 13. mjestu, a prva njemačka kompanija na listi je Bayer na 67. mjestu s tržišnom vrijednosti od gotovo 105 milijardi dolara. Na listi su još i SAP, Daimler, Siemens i - novajlije - njemački Telekom i Allianz.

Među glavnim gubitnicima su kompanije iz Kine, gdje je tržište kapitala znatno opalo u drugoj polovini 2015. godine. Također, skliznule su i mnoge naftne kompanije, što je posljedica niske cijena sirove nafte. /indikator.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa