.

Cijena dizela u BiH 1,61 KM, a benzin 10 do 15 feninga skuplji

10 Siječanj 2016

U posljednjem tromjesečju 2008. godine svjetsko međubankovno tržište bilo je paralizirano. Propast Lehman Brothersa, kojoj su prethodili brojni financijski potresi, dovela je svijet pred kolaps.

 

 

Recesija svakodnevica

Građani BiH koji do tada nisu čuli za pojam “recesija”, nisu bili ni svjesni kako će ta riječ postati njihova svakodnevica. Litra eurodizela stajala je tada od 2,48 KM do 2,50 KM u Federaciji, a u RS-u je bila od 15 do 20 feninga jeftinija. Barel sirove nafte u New Yorku je bio 112,48 dolara. Ovih dana barel sirove nafte pao je na 34,98 dolara. To je bila najniža cijena nafte u posljednjih 12 godina, piše Večernji list BiH. A može i niže jer se u Meksiku nafta prodavala po 28 dolara, najnižoj cijeni u posljednjih 11 godina, piše Bloomberg. Na zapadu Kanade neki proizvođači idu još niže i prodaju barel za 22 dolara, stoga nije iznenađenje što je ta zemlja u rujnu prošle godine ušla u recesiju. U nedavnom intervjuu Spencer Welch, stručnjak za naftno tržište iz londonske tvrtke IHS, potvrđuje kako bi cijena nafte mogla još dodatno pasti.

- Ako cijena nafte padne na 20 dolara po barelu, ponuda bi se smanjila i tako bi se ponovno podigle cijene, kazao je. Organizacija zemalja izvoznica nafte sve se teže snalazi na svjetskom tržištu, a i u analizi od prije pola godine promašili su sa svih pet pokazatelja koji su upućivali na rast cijena nafte koji se nije dogodio. Uz zemlje OPEC-a, ističu se problemi i za Meksiko, Norvešku i velesilu Rusiju.

- Sjećam se godina kada je barel bio pet dolara, pa svijet nije propao. Što se Rusije tiče, tamo se već događa pad životnog standarda građana, BDP-a i izvoza. Ruse više od pada cijene nafte može zabrinjavati gospodarski sporazum Irana i Zapada, s mogućom posljedicom da iranski plin zamijeni ruski na svjetskim tržištima. Ne očekujem socijalne nemire u Rusiji jer je taj narod tijekom povijesti pokazao visok stupanj trpljenja socijalnih problema i neimaštine. Tako će biti i ubuduće, kazao je nedavno ugledni konzultant za energetiku Davor Štern.

Cijena dizela u BiH danas iznosi 1,61 KM, dok je benzin 15 feninga skuplji. Stručnjaci su kad je riječ o ovakvim pojeftinjenjima svjesni dobrih strana, ali su i oprezni.

- Ova cijena je rasteretila gospodarstvo. Tvrtke troše manje novca za prijevoz robe. Ljudi koji putuju na posao iz jednog mjesta u drugo također su na dobitku. Utjecalo je to i na standard građana, ali kada se globalno gleda, to može biti dvosjekli mač jer svijet lako može upasti u novu krizu, ističu.

 

Cijene proizvoda

Što se tiče bh. građana, oni su zadovoljni ovakvim cijenama nafte, ali ne i drugih proizvoda koji ne prate taj trend. Kada je poskupljenje bilo u pitanju, reakcije trgovaca nisu izostajale.

- Uglavnom se šuti na pad cijena, neki trgovci, nekada znaju pojeftiniti proizvode za nekoliko feninga. Naravno, ne očekujemo pad u istoj proporciji, ali bilo bi pošteno kada bi trgovci ovu dobrobit podijelili s potrošačima, kazala je nedavno Gordana Bulić iz Udruge za zaštitu potrošača BiH. Ako se ovakav trend šutnje nastavi, može reagirati Vlada, kao što je učinila upravo recesijske 2008. kada su cijene pšenice i brašna bile enormno visoke. /vecernji.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa