.

Goldman Sachs pristala je platiti 5,1 milijardu dolara kazni i odšteta

15 Siječanj 2016

Investicijska banka u sklopu dogovora s američkim vlastima zbog optužbi da je koristila lažan marketinški materijala kako bi prodala hipotekarne obveznice, koje su bile jedan od uzroka financijske krize.

 


Dogovor je postignut s odjelom američkog ministarstva pravosuđa za financijske prijevare, a banka je pristala platiti 5,1 milijardu dolara kazni i odšteta potrošačima, izvijestio je u četvrtak Goldman Sachs.

Ta, kao i niz drugih banaka, bila je pod istragom zbog načina reklamiranja riskantnih financijskih proizvoda od 2005. do 2007. godine, prije globalne financijske krize.

Goldman Sachs je jedna od nekoliko banaka koje su kažnjene s milijardama dolara zbog reklamiranja problematičnih kredita kao sigurnog ulaganja, a upravo je prodaja tih kredita imala značajnu ulogu u krizi 2008. godine.

Američke banke su u velikoj mjeri krive za to jer su izdavale hipoteke nekvalificiranim dužnicima, koje su zatim prepakiravale u nove kredite kao sigurno ulaganje i prodavale rizike drugima. /jutarnji.hr/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa