.

Travničani protiv rodno uvjetovanog nasilja

26 Siječanj 2016

Rodno uvjetovano nasilje jedan je od najvećih problema modernog društva i tema koja je često tabu.

Inspiriraj slobodu - Zajedno za žene i djevojčice svakog 25. u mjesecu je međunarodna kampanja koju je pokrenuo IOGT International, kao dio UN-ovog Narančastog dana, a koju u Bosni i Hercegovini provodi Centar za edukaciju mladih (CEM) iz Travnika.

Kampanja ima za cilj promociju prava žena i djevojčica ukazivanjem na problem rodno uvjetovanog nasilja i nasilja potaknutog konzumacijom alkohola. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 30% žena i djevojčica širom svijeta doživljava fizičko i psihičko zlostavljanje, u kojem je alkohol „okidač“ u čak 71% slučajeva.

Kada bi svi samo jedan dan u mjesecu izbjegavali konzumirati alkohol, količina nasilja bi se smanjila za 2%, što predstavlja milijardu žena i djevojčica – milijardu života.

Putem konkretnih i jednostavnih lokalnih akcija koje se provode diljem svijeta, kampanja nastoji djelovati na stvaranje slobodnih životnih okruženja bez alkohola i drugih droga za sve žene i djevojčice.

IOGT International je najveća svjetska zajednica nevladinih organizacija s misijom promocije stila života bez alkohola i drugih droga. Jedna od članica IOGT International je i Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik.

Provođenje kampanje i fotografije osoba koje su je podržale, možete pogledati na ovom linku.

Prema podacima iz Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona, tijekom 2015. godine evidentirano je ukupno 78 kaznenih djela nasilja u obitelji, što je za 12 kaznenih djela manje u odnosu na 2014. godinu, a policijski službenici koji su uključeni u dokumentiranje ovih kaznenih djela su posebno obučeni.

(drukciji.ba)

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa