.

U Mostaru predstavljen film “Barbarićev Travnik”

14 Ožujak 2016

Predstavljanje dokumentarnog filma “Barbarićev Travnik” upriličeno je u nedjelju u Mostaru, u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice Troplet i Nadbiskupskog sjemeništa “Petar Barbarić” Travnik.

 


Film je snimljen u produkciji Hrvatske radio televizije i u režiji Maria Raguža te je podijeljen u tri tematske cjeline.

U prvom dijelu govori se o osnutku, djelovanju, oduzimanju i povratu zgrade Travničke gimnazije te o njezinom životu danas dok se u drugom dijelu spominju poznate osobe koje su djelovale ili se školovale u ovoj poznatoj gimnaziji.

Posljednji dio govori o najznačajnijoj osobi vezanoj uz Travničku gimnaziju, odnosno Petru Barbariću koji bi trebao postati prvi hercegovački blaženik.

Petar Barbarić rođen je 1874. godine u Klobuku, zaseok Šiljevišta, općina Ljubuški. Živio je vrlo pobožno, a uvijek je govorio da će radije umrijeti, nego uvrijediti Isusa. Obraćao je grešnike, uveo je u sjemenište pobožnost Srcu Isusovu, a u svojoj rodnoj župi, osnovao je Bratovštinu Gospine krunice.

Razbolio se od tuberkuloze i umro 1897. godine, u Travniku, kao učenik osmog razreda isusovačke gimnazije, položivši redovnički zavjet dva dana prije smrti.

Vjernici svih vjera iz svih dijelova BiH, ali i šire, dolaze u Travnik moliti se na njegov grob. Mnogo kulturnih društava nazvano je njegovim imenom, a njegov životopis preveden je na više jezika.

Papa Franjo je 18. ožujka 2015. godine primiviš u audijenciju kardinala Angela Amata, prefekta Kongregacije za proglašenje svetaca, ovlastio Kongregaciju da objavi dekret o junačkim krepostima Sluge Božjega Petra Barbarića, novaka Družbe Isusove.

Od tada se Petra može zvati Časni Sluga Božji Petar Barbarić. Time je završen proces za beatifikaciju, a slijedi dogovor o vremenu i mjestu za proglašenje blaženim Petra Barbarića. /FENA/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa