.

Svjetski dan protiv trgovine ljudima

30 Srpanj 2017

Zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda,2013. god. usvojile su rezoluciju A/RES/68/192 i proglasili 30. srpanj Svjetskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovanja ljudima Ured za droge i kriminal Ujedinjenih naroda (UNDOC) pokrenuo je kampanju među mladima na društvenim mrežama koristeći „hashtag“ #igivehope kojom nastoji ohrabriti ljude diljem svijeta, a naročito mlade, da izraze svoju solidarnost s milijunima žrtava trgovanja ljudima, kako bi im vratili ono što im je ukradeno – nadu.

Problem trgovanja ljudima utječe na svakog pojedinca. Trgovina ljudima podrazumijeva prodaju i kupovinu, tj. držanje neke osobe u cilju njene eksploatacije, kao i sve druge radnje koje mogu biti deo tog procesa (npr. prevoz, skrivanje i dr.).

Ovaj dan pruža mogućnost da se u cijelom svijetu poduzmu akcije kako bi se okončao ovaj zločin i pokazala solidarnost s njegovim žrtvama. 

Najpoznatiji oblik trgovine ljudima je seksualna eksploatacija, međutim raširena je i  trgovina u svrhu prinudnog rada, prosjačenje, prodaja organa i dr.

 

/M.C./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa