.

PRVI MINI JUBILEJ Počinje "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne"

29 Travanj 2018

Ovogodišnje, peto po redu, izdanje "Hrvatsko proljeća Središnje Bosne" održat će se u općinama županija Središnja Bosna i Zeničko-dobojske, odnosno, Jajcu, Dobretićima, Bugojnu, G.Vakufu/Uskoplju, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Busovači, Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Kaknju, Varešu, Usori, Žepču i Zenici.

"Hrvatsko proljeće Središnje Bosne 2018.", kulturno-umjetnički program koji se već tradicionalno održava u Središnjoj Bosni, ove će godine biti otvoren 4. svibnja u Vitezu, bosansko-hercegovačkom premijerom predstave "Tko je ubio Zvonka Bušića", a zatvoren 28. lipnja koncertom Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske Lado u Kiseljaku.

Ovogodišnje, peto po redu, izdanje "Hrvatsko proljeća Središnje Bosne" održat će se u općinama županija Središnja Bosna i Zeničko-dobojske, odnosno, Jajcu, Dobretićima, Bugojnu, G.Vakufu/Uskoplju, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Busovači, Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Kaknju, Varešu, Usori, Žepču i Zenici.

U Vitezu bh. premijera predstave "Tko je ubio Zvonka Bušića"

Svečano otvorenje programa je ove godine u Vitezu, 4. svibnja u 20 sati gdje će u Hrvatskom domu biti premijerno u BiH izvedena predstava "Tko je ubio Zvonka Bušića" nastala prema tekstovina hrvatskog novinara i publicista Tihomira Dujmovića, a u režiji proslavljenog glumca Roberta Kurbaše. Osim u Vitezu, predstava koja je izazvala veliki interes publike u Hrvatskoj, bit će izvedena 5. svibnja u Domu kulture u G. Vakufu/ Uskoplju. Priča je to o nevjerojatnoj ljubavi i idealizmu, sudbini Zvonka Bušića i njegove supruge Jullie Bušić koja je i sama bila osuđena i u zatvoru provela 14 godina, a 32 godine čekala supruga. Priča o Bušićima vraća se u Središnju Bosnu gdje je Jullien Bušić, upravo u Vitezu, u okviru programa Hrvatskog proljeća predstavljala svoje romane.

Iz Hrvatske stižu Vesna Tominac Matačić s predstavom "Ja koja imam nevinije ruke", književnica Ivana Šojat

Iz Republike Hrvatske u Središnju Bosnu stiže još jedna kazališna uspješnica u produkciji Zagrebačkog glumačkog ateljea. Predstava "Ja koja imam nevinije ruke", u izvedbi Vesna Tominac Matačić, a u režiji Ivana Lea Leme, jednog od ponajboljih hrvatskih redatelja mlađe generacije. Monodrama "Ja koja imam nevinije ruke" donosi priču o Vesni Parun, jednoj od najvećih pjesnikinja moderne hrvatske književnosti.

U programu će također biti održana i književna večer s Ivanom Šojatom, višestruko nagrađivanom hrvatskom književnicom. Književni opus Ivane Šojat oduševljava i publiku i kritiku, a prema njenim romanima već duže vrijeme igraju kazališne predstave u ZKM-u i osječkom HNK.

HNK Mostar u Žepču igra teatarsku uspješnicu "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja"

Kao i ranijih godina, točnije, od prvog izdanja "Hrvatsko proljeća Središnje Bosne", nastupit će i HNK Mostar, jedino profesionalno kazalište Hrvata u BiH. HNK Mostar će u Hrvatskom domu Zenica odigrati predstavu "O ljubavi" u režiji Ferida Karajice u kojoj igraju Ivan Skoko i Nikolina Ljuboja. Višestruko nagrađivana predstava i teatarska uspješnica HNK Mostar, "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", nakon gostovanja u HNK Zagreb, bit će odigrana i u Žepču. Najsmješnija vlaška komedija, kako se popularno naziva, "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", prema tekstu Ive Brešana, a u režiji Ivana Lea Leme, bit će prvi put nakon izvedbi u Mostaru i Brčkom gdje je osvojila tri nagrade, izvedena i u Središnjoj Bosni.

U predstavi igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Jelena Kordić Kuret, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Mario Bošnjak, Zorislav Galić i članice KUD-a Sveti Ante Cim, Danica Džidić, Stana Šuman i Sofija Vrljić. Predstava je osvojila nagrade za najbolju mladu glumicu, najbolju mušku ulogu te za kostime i glazbu na Susretima kazališta u Brčkom 2017. godine. Robert Pehar osvojio je i nagradu "Mala liska" za najbolju mušku ulogu na Međunarodnom festivalu komedije u Mostaru 2018. godine.

Iz Banja Luke stižu Filharmonija i Gradski tamburaški orkestar

"Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" i ove godine nastavlja suradnju s institucijama kulture iz Republike Srpske, pa će tako nakon prošlogodišnjeg koncerta u Vitezu, Banjalučka filharmonija nastupiti i u Kreševu. Osim Filharmonije, iz Banja Luke u Središnju Bosnu dolazi i Gradski tamburaški orkestar Banja Luka koji će održati koncert u Travniku.

Pored koncerata i kazališnih predstava, u okviru "Hrvatskog proljeća Središnje Bosne" bit će prikazan i jedan 'filmski novitet' , dugometražni dokumentarni film "Putevi duhana" koji je sniman na lokacijama u Hercegovini, Rami i Središnjoj Bosni, odnosno Uskoplju. Dugometražni dokumentarni film "Putevi Duhana" čiji je producent Ivica Perić iz Uskoplja donosi priču o jedno gotovo mitološkoj temi: švercu duhana. Film je financijski podržan od strane hrvatskog HAVC-a i Fonacije za kinematografiju Federalnog ministarstva kulture i sporta, a tehnički realiziran iz pomoć produkcijske kuće Kadar iz Širokog Brijega. Redatelj je Mirko Pivčević iz Splita, jedan od najboljih hrvatskih direktora fotografije.

Predstavit će se i 'domaće snage': Film "Putevi duhana" prema Mlakićevom scenariju, GKM Vitez, knjige Velimira Bugarina

Uz brojne gostujuće sadržaje iz Republike Hrvatske, "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" u okviru programa predstavit će i 'domaće snage', odnosno, knjigu i izložbu "Ratna svakodnevnica: Druga strana rata u Lašvanskoj dolini", autora Velimira Bugarina, povjesničara i antropologa iz Novog Travnika. U Usori će se publici predstaviti i Gradsko kazalište mladih Vitez, jedno od najboljih amaterskih kazališta u našoj zemlji. U Dobretićima će mostarski glumci Ivo Krešić i Igor Vidačković za osnovce odigrati predstavu Abeceda književnosti, a potom će za građanstvo biti odigrana monodrama Otirač Ive Krešića.

Uz predstavu za djecu u Dobretićima, u Kiseljaku će članovi dramske sekcije HKUD-a Dinara iz Livna odigrati predstavu "Ježeva kućica", a Ivana Šojat će se dan nakon književne večeri u Fojnici, družiti s učenicima KŠC-a "Petar Barbarić" u Travniku.

Spektakularna završnica u Kiseljaku: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado po prvi puta u Središnjoj Bosni

Svečana završnica programa je u Kiseljaku koncertom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado. Putujući muzej hrvatske tradicije i istinski dragulj hrvatske baštine s 38 profesionalnih pjevača plesača, 14 vrhunskih glazbenika, ansambl čiji glazbenici sviraju oko 80 različitih tradicijskih instrumenata, pjevaju i plešu na najvišem umjetničkom nivou, zasigurno će pokloniti Kiseljaku i publici u Središnjoj Bosni koncertni spektakl za pamćenje. Lado je vrhunski plesni ansambl i izvanredan folklorni zbor s repertoarem od oko 100 koreografija i s fundusom s više od 1200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neki stariji više od 100 godina. Više od 60 godina

Ansambl narodnih plesova i pjesama Lado nastupa na pozornicama diljem svijeta, a bilježi preko 5 000 nastupa u Hrvatskoj i 48 zemalja svijeta, a u okviru Hrvatskog proljeća po prvi puta će nastupiti i pred publikom u Središnjoj Bosni.

„Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“ i njegovi festivalski sadržaji već petu godinu zaredom su za posjetitelje slobodni što ih na određeni način razdvaja od sličnih projekta u BiH.Kroz dosadašnje četiri godine održavanja „Hrvatskog proljeća Središnja Bosne“, projekt je pokazao kako s pravom nosi epitet nositelja kulturnih aktivnosti Hrvata u Bosni. Organizator projekta je Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Središnja Bosna, a koordinatorice Irena Mrnjavac i Gloria Lujanović.

Dnevnik.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa