.

Danas je blagdan Tijelovo, svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

31 Svibanj 2018

Tijelovo je blagdan kojim se slavi sveta pričest i misterij pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv, a Crkva ga slavi misom i svečanom procesijom.

Blagdan se pojavljuje u XIII. stoljeću, kada je augustinska redovnica sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala viđenje punog mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti Oltarski Sakrament. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao Blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. 1264. objavljuje bulu kojom Blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu, no brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u XIV. stoljeću papa Ivan XXII. proširuje blagdan Tijelova na cijelu Rimokatoličku crkvu.

Prema katoličkoj teologiji, za vrijeme mise Isus Krist prinosi žrtvu i pri tome se služi osobom svećenika. Svećenik, pokazujući okupljenim vjernicima hostiju i kalež s misnim vinom, umjesto Isusa izgovara riječi: Ovo je moje tijelo i Ovo je moja krv. Vjernici na blagdan Tijelova sa svojim svećenicima idu gradom u procesiji i javno pokazuju svoju vjeru.  Ova se svetkovina ubraja u tzv. pomične blagdane te se slavi deseti četvrtak nakon Uskrsa, poslije blagdana Presvetog Trojstva.

Običaji u Bosni i Hercegovini

Kod katolika u Bosni i Hercegovini za ovaj se blagdan vrlo često upotrebljava stariji naziv Brašančevo. Termin Brašančevo izveden je od deminutiva brašance te označuje hostiju. Za tijelovsku procesiju u brčanskom kraju posebno se izrađuju četiri postaje. To su zapravo kućice, sjenice, napravljene od lipovih grana na kojima se procesija zaustavlja i moli dijelove Evanđelja. U selu Štrepci kod Brčkog nakon mise i procesije ljudi bi trgali listove lipe i pokupili bi nešto latica cvijeća preko kojega je prošla procesija. To se smatra blagoslovljenim te se davalo stoci da pojede nešto blagoslovljeno. Međutim, ovaj tijelovski običaj u posljednje vrijeme sve više slabi jer mlađi naraštaji zbog nezainteresiranosti rijetko sudjeluju u izradi ovih zanimljivih kućica. U Kraljevoj Sutjesci Filipović je zabilježio običaj kod katolika da se na Tijelovo čitava ulica okiti lišćem i cvijećem. Podizali su se oltari  od zelenila. Narod je u procesiji  čupao to zelenilo, nosio svojim kućama te još iste večeri davao ga je govedima. 

Velimir Bugarin / Travnički vjesnik

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa