.

“Andrićevi dani” 2018.: izložba “Iz progonstva, nakon 100 godina…”

04 Listopad 2018

Izložba Memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ producirana je u povodu godišnjica 100 godina od izdanja prve knjige Ive Andrića „Ex Ponto“.

Zbirka poezije u prozi „Ex Ponto“ izišla je u Zagrebu krajem kolovoza 1918. godine, a nastajala je u prethodne četiri godine u pet gradova i sela Slovenije, BiH i Hrvatske.

Od travnja do srpnja 2018. godine u petodnevnoj umjetničko-muzeološkoj ekskurziji kreativni tim izložbe „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ boravio je u mjestima u kojima Andrić stvara svoju prvu knjigu: Maribor, Ovčarevo, Zenica, Zagreb, Krapina.

Slijedeći književnikove biografske tragove, tematski foto i video session priredili su glumac Matej Baškarad, fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžaip, kustos Enes Škrgo.

Unatoč autentičnim toposima iz urbanog i ruralnog ambijenta, scenskom kostimu glumca u kojem je odjeven kao Andrić iz razdoblja nastanka knjige, koncept izložbe nije pokušaj povijesne rekonstrukcije jednog razdoblja života pisca, situacija i prizora od prije 100 godina. Zamišljena je kao reminiscenca grudobolnog poete koji nakon jednog stoljeća od progonstva posjećuje ista mjesta na kojima je pisao i pripremao za objavljivanje prvu stihozbirku.

Izložba se premijerno postavlja u programu kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ u Zavičajnom muzeju "Travnik" od 9. listopada do 9. studenog 2018.

Planirana su gostovanja u gradovima u kojima je nastajala izložba.

Autor izložbe: Enes Škrgo

Sudjelovali su :

fra Zoran Livančić

fra Dario Udovičić

fra Zdravko Anđić

Zvonko Gušić, Velimir Jurišić, Ivana Jurišić, Josip Jurišić, Goran Jurišić, Sara Jurišić, Ljubica Nevjestić, Aria Adžaip, Matej Milanović

Ružica Capek

/tntportal.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa