.

IVAN VOLIĆ: Poezija je promatranje stvarnosti iz drugačije perspektive

21 Siječanj 2019

Ivan Volić, student preddiplomskog Studija novinarstva i hrvatskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru objavio je drugu zbirku poezije pod nazivom „Prostori sebe“.

U razgovoru za Dnevnik.ba Volić je predstavio svoju novu zbirku, ali i proces vlastitog pjesničkog sazrijevanja te ogromnu ljubav prema poeziji.

U moru komercijalnih i senzacionalističkih tekstova koji osvajaju širu javnost, postoje osobe koje svojim pisanim stvaralaštvom oživljavaju kulturu, umjetnost i književnost, navodeći ljude da se ponovno zaljube u izgubljene vrijednosti. Pravi primjer za to je mladi pjesnik iz Travnika Ivan Volić, koji je sa svoje 22 godine objavio već dvije zbirke poezije pod nazivima „Sedamnaest osvita“ i „Prostori sebe“. Iznoseći svoje sentimentalne stihove javnostima, Volić svojim čitateljima predstavlja onakvu stvarnost kakvom je on doživljava u svojim najdubljim razmišljanjima i pokušajima razumijevanja svijeta oko sebe.

Poezija za mene nije samo potreba za kreativnim izražavanjem, nego također potreba za formiranjem vlastitog svijeta sa sustavom vrijednosti koji meni više odgovara“, izjavio je za Dnevnik.ba Volić, objasnivši kako mu pisanje pjesama nikad nije značilo otuđenje, nego promatranje stvarnosti iz jedne druge perspektive.

Poeziju smatra takvom umjetnošću koja sve može učiniti puno jednostavnijim ukoliko je to nečiji način suočavanja sa svakodnevicom, bilo da je u poziciji autora ili čitatelja.

Iako se proza danas čini dominantnijom u svijetu književnosti, poezija i dalje ima svoju publiku i ne prijeti joj gubitak te čitateljske publike. Ali mislim da joj prijeti prezasićenost novim izdanjima jer je izdavaštvo postalo dostupno svima što je, svakako, pozitivna stvar. No, s druge strane stvara se konfuzija među novim generacijama pjesnika i kvalitetna poezija teže dolazi do izražaja.“

Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje Volić je stekao u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u Travniku, a prve njegove pjesme objavljene su u školskom listu „Izvori“. Aktivniji angažman započeo je tijekom pohađanja srednje škole, sudjelujući u radu Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Travnik.

Imam tu sreću da dolazim iz Travnika - grada koji je iznjedrio velika književna imena i stvorio plodno tlo za sve buduće autore. Ali svoje djetinjstvo vežem i za Novi Travnik. Tu sam proveo prve godine života i još uvijek se živo sjećam poslijeratnog entuzijazma koji su ljudi izražavali organizirajući različite koncerte, likovne izložbe i smotre folklora, pa je to i bio moj prvi susret sa svijetom kulture“, naveo je Volić.

Prvu zbirku poezije „Sedamnaest osvita“ uz podršku škole objavio je kao maturant srednje škole. Navodi kako su u njoj sadržana sva njegova propitkivanja, mladenački zanos, ali i čežnja iz tog razdoblja.

Danas je ta zbirka za Volića najljepši podsjetnik na jedno vrijeme koje ga je oblikovalo i omogućilo mu da u Mostar dođe upisati Studij hrvatskog jezika i književnosti kao mladi pjesnik.

Zbirka „Prostori sebe“ izašla je u svibnju 2018. godine, ponovno u nakladi Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“.

Meni kao autoru teško je govoriti o njezinoj kvaliteti, ali mogu reći da je nastala na relaciji Mostar – Travnik. Mostar je grad koji mi je i prije dolaska na fakultet predstavljao inspiraciju zbog svog mediteranskog ugođaja, arhitekture, ali i pjesničkih imena koja su iz njega potekla. S druge strane, Travnik je tu mjesto koje nosi osjećaj doma, ali i grad koji mi uvijek iznova ponudi jedan skriveni dio sebe.“

Ovaj mladi pjesnik redovito piše za časopis Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Travnik, a član je i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne te tajnik Viteškog ambijentalnog teatra – društva koje okuplja književnike i kulturne djelatnike s područja Srednjobosanske županije.

Osim toga, Ivan Volić je predsjednik Kluba studenata hrvatskog jezika i književnosti „Franjo Milićević“, a ove je godine nagrađen Rektorovom nagradom za umjetnički uspjeh i promociju Sveučilišta u Mostaru.

Dnevnik.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa