.

Uskoro Večernjakov pečat, troje Travničana među kandadatima za osobu godine

08 Svibanj 2019

Još dva tjedna ostala su do spektakla i početka 18. Večernjakova pečata, događaja koji je od svog početka podigao visoke standarde u ocjeni izvrsnosti, a u godinama koje su uslijedile postao je jedan od zaštitnih znakova ove zemlje. Večernjakov pečat održat će se 22. svibnja 2019. godine.

Preko Pečata šalje se snažna poruka da u BiH ima budućnosti

Dokazao je kako svjetla reflektora ne moraju uvijek biti uperena u iste ljude, nego da ima i onih koji, praktički, nikad nisu u fokusu javnosti, no svojom požrtvovnošću za druge, herojskim pothvatima i fantastičnim uspjesima zaslužuju da ih se pronađe i predstavi javnosti, ne zato da bi oni bili izloženi, već kako bi bili primjer drugima kako bi i oni činili djela u kojima su se istaknuli ti “mali ljudi” velikih djela.

Večernjakov pečat je kroz 17 manifestacija dao priznanja ljudima koji su ih svojim radom u odrađenim oblastima, po mišljenju direkcije Večernjakova pečata i svekolike javnosti, zaslužili. Upravo su prijedlozi te javnosti, koji i ovih dana dolaze na adresu Večernjeg lista BiH i društvene mreže Večernjakova pečata, bili orijentir ocjenjivačkom sudu u konačnoj odluci vezano uz pobjednike u određenim kategorijama. I 18. put Večernjakov pečat zasigurno će iznjedriti imena kojima će se ova zemlja moći ponositi u godinama koje predstoje.

Večernjakov pečat, osim što nudi atraktivnost i napetost prilikom davanja priznanja pojedincima ili kolektivima, nudi i pregršt glamura, ono što za Bosnu i Hercegovinu nije baš karakteristično. Crveni tepih je u rangu najboljih svjetskih festivala, kao i zvijezde koje prolaze tim tepihom i koje sudjeluju u Večernjakovu pečatu. Stoga izjava jednog obožavatelja Večernjakova pečata iz javnog života kako jedino na dan Večernjakova pečata BiH vidi kao normalnu državu jasno oslikava u kakvom društvu živimo. Večernjakov pečat svijetu upravo želi poslati sliku kako u ovoj zemlji, koliko god bila proglašavana otpisanom, ima budućnosti, a nedostaje jedino više međusobnog uvažavanja i dobre volje kako bi svi narodi u njoj bili jednakopravni, sretni i zadovoljni.

Poruke s Večernjakova pečata uvijek su snažno odzvanjale. Među njima vrijedi izdvojiti onu aktualnog šefa slovačke diplomacije Miroslava Lajčaka. Osim što je bio Osoba godine u BiH u vremenu dok je u ovoj zemlji obnašao dužnost visokog predstavnika, kao šef Skupštine Ujedinjenih naroda bio je i svjetska Osoba godine na Večernjakovu pečatu.

- Čvrsto vjerujem u europsku perspektivu i zasigurno nema bolje perspektive. Želim vas ohrabriti da ubrzate europske napore. Budite sigurni kako imate puno prijatelja u europskoj perspektivi - kazao je prilikom posljednjeg obraćanja na manifestaciji u Mostaru Lajčak. Pamte se i poruke Johannesa Hahna, glavnog čovjeka za proširenje Europske unije. - Bosna i Hercegovina je središte i srce zapadnog Balkana, a zapadni Balkan je dio Europske unije i jasno je i očigledno da Bosna i Hercegovina mora postati punopravna članica Europske unije – izjavio je Hahn. Na Večernjakovu pečatu bio je i Andrej Kiska. U vremenu dok je bio slovački predsjednik dobio je priznanje europske Osobe godine.

- Uistinu sam počašćen i povlašten što sam jedan od dobitnika. Ova nagrada priznanje je za sve što je moja država tijekom godina učinila kako bi pomogla Bosni i Hercegovini, ali i drugim državama u regiji, na njihovu neprekidnom putu europske integracije – kazao je Kiska na manifestaciji koja se održavala pod motom “Mostovi Europe”. Poruke su slali i američki predsjednik Bill Clinton, hollywoodska glumica Angelina Jolie, eurovizijski pobjednik i talijanski glazbeni velikan Toto Cutugno... koji je oduševljeno govorio o Mostaru i Hercegovini i istaknuo kako će nositi samo lijepe uspomene na ovu zemlju. On je tada zapjevao “Unite, unite Europe”, pjesmu kojom je slavio na Euroviziji 1990. godine.

Još su dva tjedna ostala do 18. spektakla godine. Kao što je i proteklih godina Večernjakov pečat do zadnjeg odlikovala tajanstvenost i efekt iznenađenja, ono što se pokazalo dobitnim ne treba mijenjati pa će neke stvari ostati iste. Međutim, da je spektakl zajamčen, kao i uvijek dosad, to je sigurno.

Troje kandidata iz Travnika

Nakon godinu dana rada na kandidatima i konceptu 18. Večernjakovog pečata, Večernji list objavio je 150 kandidata za Osobu godine! Svoje mjesto od 1200 osoba koliko ih je bilo na širem popisu našlo je 150 gospodarstvenika, političara, sportaša, kulturnih i estradnih djelatnika, vjerskih dužnosnika, znanstvenika, lobista za BiH, "malih" ljudi velikih djela koji su ponos BiH, a istaknuli su se humanošću, te pothvatom i uspjehom. Tisuće sati utrošeno je na njihov izbor.

I ove godine među nominiranim našli su se kandidati iz Travnika, u sportskoj kategoriji očekivano je mjesto zauzela najtrofejnija sportašica u BiH Larisa Cerić. U opisu stoji "Džudašica osvojila svjetsku broncu, europsko srebro i zlatno na džudaskom Gran Slamu. Borilački svijet divi se njezinim uspjesnima."

U kategoriji humanosti nalazi se uspješni travnički gospodarstvenik Drago Vuković koji je svom radniku izgradio dom; "vlasnik farme kod Travnika odlučio podignuti kuću pastiru Dževadu Đulanu, čovjeku koji se brine o njegovih 350 ovaca."

Treća osoba iz Travnika je prvi čovjek "Prstena" Zdeno Vukić koji se nalazi u kategoriji pothvat. "U udruzi, koja je okupljala samo Posavljake, od prošle su godine svi Hrvati iz BiH. Travničanin je izabran za predsjednika"- stoji u opisu.

Pogledajte i ostale kandidate:

 

 

 

 

vecernji.ba

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa