.

Travnik: U petak etnografska izložba Velimira Bugarina

30 Listopad 2019

U sklopu kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ 2019. u petak, 1. 11. u 19:00 sati u Zavičajnom muzeju Travnik bit će održana etnografska izložba novotravničkog autora Velimira Bugarina, nazvana “Igračke, igre i djetinjstvo kroz XX stoljeće”.

Cilj izložbe Igračke, igre i djetinjstvo kroz XX stoljeće jest oživjeti djetinjstvo, te prikazati razvoj igre i igračaka od početka XX stoljeća do danas. Ovom izložbom žele se privući najmlađi članovi naše zajednice kako bi se upoznali s djetinjstvom, igrom i igračkama svojih roditelja te djedova i baka, a isto tako odrasle potaknuti da se prisjete vlastitog djetinjstva te upoznaju s modernim trendovima djetinjstva današnjice.

Autor ovom izložbom prvenstveno želi komparativnim modelom predstaviti djetinjstvo, igru i igračke u urbanim i ruralnim sredinama, odnosno segmente tradicionalnog i modernog doživljaja djetinjstva. Izložba je podijeljena u više tematskih cjelina koje su međusobno povezane. Započinje s prikazom tradicionalnih drvenih igračaka s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Španjolske, Rusije, Izraela i Grčke. Među igračkama koje potječu van područja bivše Jugoslavije, osobito su zanimljivi sevivon iz Izraela, babuške i kokoške iz Rusije te kazalište sjena iz Grčke.

Velimir Bugarin, rođen je 1. 5. 1985. godine u Novoj Biloj kod Travnika. Na Sveučilištu u Zadru preddiplomski studij iz etnologije i kulturne antropologije te iz povijesti završava 2009. godine, a diplomski 2011. godine.

Autor je izložbi Ratna svakodnevica od 1992. do 1995. godine (2016.) te Igračke, igre i djetinjstvo kroz XX. stoljeće (2018.). Sudjelovao je u više znanstveno-istraživačkih projekata: Suvremeni konteksti tradicijske kulture Bosanskih Hrvata brčanskog kraja (2012.), Novi Travnik od utopije do nostalgije (2013. i 2014.) i Suvremeni konteksti tradicijske kulture Hrvata iz Vareša (2015.). Objavio je više stručnih radova: Misionari i antropolozi u društvenoj i kulturnoj mijeni (2012.), Ratna svakodnevica: sjećanje ljudi na ratne i poratne dane – spomenici poginulim braniteljima (2014.), te knjige Hrvatski misionari i tradicionalna društva Afrike (2014.) i Druga strana rata: Sjećanje na ratnu svakodnevicu u Lašvanskoj dolini (2017.). Zajedno s dr. sc. Mariom Katićem urednik je i koautor monografije Novi Travnik između utopije i nostalgije (2016.). U suradnji s Ivanom Zecom objavio je monografiju Dva stoljeća Slimena (2018).

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa