.

Božić!

25 Prosinac 2015

Uoči Božića najradosnijeg katoličkog blagdana, biskupi i provincijali u BiH uputili su katoličkom puku čestitke.

 


“Čovjeku današnjice potrebna je ta poruka radosti i nade, koja kaže da nam se Bog daruje svojim milosrđem i praštanjem, da nas grli svojom ljubavlju. Zato je anđeo i poručio pastirima: “Ne bojte se! Javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod!” (Lk 2,10), stoji u čestici vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića.

Pri tome je vrhbosanski nadbiskup, kako prenosi Večerenji list istaknuo kako se vjernici kroz vrijeme došašća okupljaju na zornicama i ispovijedaju. – Zato je Božić divan događaj pomirenja čovjeka s Bogom i ljudi međusobno. Slaviti Božić znači otkriti čovjeka u njegovu dostojanstvu, kojega je Bog obnovio svojim utjelovljenjem i rođenjem, poručio je kardinal Puljić.


– Večeras, u svjetlu Božića, pred „živim betlehemskim jaslicama, imamo na umu i brojne ugrožene obitelji: bez stalnog zaposlenja i bez krova nad glavom, ali se tim više radujemo Božiću, jer je Isus izabrao da se rodi upravo u jednoj takvoj obitelji i da donese Božji mir svima koji trpe, poručio je provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran. Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić istaknuo je kako se Isusov život uočava u dva čina. 
”Mi s Bogom – Bog s nama.” U posljednje smo se vrijeme naslušali i nagledali zavodničke fraze: “Nikad zbogom, samo doviđenja” – od filma, preko pjesama, do mladenačkih fora. A nije to istinito, kako se god reklo, napisalo i protumačilo. Jer mi smo uvijek s Bogom i Bog uvijek s nama i na polasku i na dolasku, i u kućnom kutu i na svakom putu!, rekao je biskup Perić. 
Vojni biskup Tomo Vukšić istaknuo je važnost Godine milosrđa.


“Zaista, veliko je Božje milosrđe! Bog to pokazuje, kako čitamo na mnogo strana u Svetom Pismu, svojim konkretnim djelima. Po tim svojim djelima je prisutan u čovjekovoj povijesti koju, upravo po toj svojoj prisutnosti i djelovanju, pretvara u mjesto i vrijeme našega spasenja”, poručio je biskup Vukšić. Provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko pozvao je vjernike na susret s Božićem. 
”Naša božićna duhovnost oslonjena na zdravu tradiciju, uvjeren sam, neće ni sada zakazati. Otvorimo se radosnom susretu s Isusom otkrivajući ga, iznad svega praštanjem i milosrđem, u tolikim licima onih koji su nam darovani za suputnike na stazama života”, napisao je provincijal fra Miljenko Šteko./hms.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa