.

MARTINA FIŠIĆ: Hvala vam, vratili ste osmjeh na lice djeci sela Karundi

14 Travanj 2020

„Ja sam se vratila, ali moje srce je ostalo u Ugandi“. Riječi su to Martine Fišić, rođene Novotravničanke koja je nakon turističke posjetile Africi, odlučila pomoći u izgradnji škole za djecu u selu Karundi u Ugandi. To je malo selo koje se nalazi 35 km od grada, Isigniro distrikt, u regiji Mbarara.

Posjetimo se priče početkom korizme kada je akcija pokrenuta. Cilj projekta je izgradnja škole koja će imati pet učionica čija izgradnja košta 19.498,00 eura. Fišić je u studenom posjetila Ugandu te je objasnila kako joj je to bilo putovanje života.

„Putovanje koje je promijenilo moj pogled na svijet, moj način života i mene kao osobu. Ja sam se vratila, ali moje srce je ostalo tamo. Do sela smo došli jako teško budući da selo još uvijek nema izgrađenu cestu. Lokalna vlada je obećala izgraditi ceste i izvore pitke vode ali se to nažalost nije dogodilo“, ističe te dodaje kako je lokalno stanovništvo rukama prokopalo cestu i omogućilo pristup selu.

Budući da se škola nalazi na brdovitom području tijekom kišne sezone bude potpuno uništena. Selo nema ambulantu niti dispanzer pa se ne rijetko dogodi da bolesna djeca ili žene s komplikacijama pri porodu umru jer ne stignu do bolnice u gradu.

„Međutim ovo selo krije jedno veliko blago, a to su djeca! Njih više od pedeset nas je dočekalo s osmjehom, pjesmom i izvedbom lokalnih plesova. Prizor koji će zauvijek ostati urezan u mome srcu. Ono što ova djeca zasigurno imaju su najiskreniji osmijesi koje sam u životu vidjela. Radost i sreća kada su po prvi puta ugledali balon“, kaže i dodaje kako se ljubav, zajedništvo, želja za životom i skromnost koju je tamo osjetila se ne može zaboraviti.

„Djeca jako puno rade, neka čak i više nego odrasli. Rade teške fizičke poslove, pješače po 5,6 pa i 7 kilometara da bi donijeli vodu obitelji. Skupljaju granje po cijeli dan da bi skuhali ručak. Čuvaju mlađu braću i sestre, i uz to rade u poljima. Uz sve to, jako su sretni, vedri i uvijek spremni na ples. Dosta djece je napušteno, gladno i neuhranjeno, ali to ne umanjuje njihovu želju za životom“.

„Imati školu za njih znači imati svijet! Školovanjem imaju mogućnost naučiti zanat, zaposliti se, uzdržavati obitelj i ostvariti svoje snove. Uspjeh svakog djeteta postaje uspjeh zajednice i zemlje. Obrazovanje je najsnažnije oružje kojim se može promijeniti svijet, dajmo ovoj djeci priliku!“, govori Martina i objašnjava kako naše svakodnevne stvari kao što su obrazovanje, laka dostupnost knjiga, obroka, odjeće i obuće kod njih su više nego neizvjesne.

Martina Fišić: Hvala vam, vratili ste osmjeh na lice djece sela Karundi

Danas se Martina emotivnom objavom na Facebook profilu zahvalila donatorima na dosadašnjoj pomoći i pozvala dobre ljude da nastave činiti dobra djela. 

Ako ste se ikada pitali kako izgleda sreća... pogledajte osmijeh djeteta.
Ako ste se ikada pitali kako osjetiti sreću.. darujte dijete.
Ako ste se ikada pitali kako biti sretan.. budite razlog zbog kojega se to dijete smije.

Dragi moji prijatelji želim vam reći da ste zadnjih dva mjeseca upravo VI razlog zbog kojega se osmijeh vratio na lica djece sela Karundi, istog onog sela o kojem sam vam pisala prije samo dva mjeseca.

Ne samo na lica djece nego njihovih roditelja, učitelja i svih stanovnika sela. Njihov najveći san se počeo ostvarivati, započela je izgradnja škole.
Radost, sreća i ushićenje koje je vladalo selom bilo je naopisovo. Baš poput onoga kada su po prvi put ugledali balon.

Svi stanovnici sela su se udružili i vlastitim rukama započeli su kopanje temelja uz pjesmu, ali i suze.
Plakali su od sreće!

142 donacije
4,524 eura
Manje od dva mjeseca

Dragi ljudi HVALA VAM!

Od iznosa koji je trenutno prikupljen izgrađeni su temelji i vanjski zidovi. Sljedeća faza bila bi izgradnja krova kako bi se škola pokrila prije nego počne sezona kiša.
Iznos potreban za pokrivanje škole je 4,150 eura.

S obzirom na trenutnu situaciju s Corona virusom, koja je nažalost zahvatila i Afrički kontinent, svi radovi na izgradnji škole su obustavljeni. U ovom trenutku obustavljena je i daljnja akcija prikupljanja sredstava iako je platforma Gofundme i dalje aktivna i nećemo je gasiti ukoliko netko i dalje želi donirati novac.

U ovom trenutku se samo možemo moliti dragom Bogu i nadati da će ova pandemija što prije prestati uz najmanji mogući broj žrtava.

Ovom prilikom bih se željela od srca zahvaliti prije svega mom timu koji sudjeluje u projektu od prvog dana i svima vama koji ste na bilo koji način doprinijeli prikupljanju ovih sredstava. Bilo materijalno ili kao podrška dijeljenjem postova i pozivanjem drugih ljudi. Željela bih se zahvaliti i svim web portalima, radio postajama, novinama, privatnim firmama i javnim ličnostima koji su pokazali veliko srce!

Jedna meni draga osoba je pri djeljenju posta napisala predivnu rečenicu pa ću je na kraju samo citirati :
'' Ova škola će biti izgrađena, ali ne od građevinskog materijala, već od srca punog moje i vaše ljubavi zajedno. NEKA TAKO BUDE''

LINK ZA DONACIJE

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa