.

Sutra svetkovina Uzašašća Gospodinova, patron župe u Novom Travniku

20 Svibanj 2020

Župa Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika sutra slavi patron župe. Nakon misa trodnevnica i priprava uoči patrona župe na sam dan svetkovine u četvrtak, 21. svibnja 2020. godine svete mise će biti u 8:00, 11:00 i 18:00 sati.

"Iako se nalazimo još uvijek u vremenu pandemije koronavirusa, mi ćemo se prema dozvoljenim mogućnostima pripremiti za naš patron. Slavlju svetkovine i patrona prethodi trodnevnica.Dođimo kroz dane trodnevnice, a na poseban način na dan patrona, zajedno Boga slaviti, zahvaljivati i moliti Njegov blagoslov u ovim nesigurnim vremenima za cijeli planet"- poziva župnik vlč. Marko Majstorović.

SVETKOVINA UZAŠAŠĆA GOSPODINOVA - SPASOVO

Četrdeset dana nakon uskrsnuća slavimo svetkovinu Uzašašće Gospodinovo ili Spasovo. Završetak Isusova ukazivanja apostolima. Uzašavši na nebo neprestano nas zagovara kod Oca i po Duhu svome nas vodi i privlači k sebi, poštujući našu slobodu.

Uzašašće Gospodinovo ili Spasovo – svetkovina koja se slavi 40 dana poslije Uskrsa. Dokaz je spasa svakom čovjeku koji se Spasitelju odazove, zato se zove Spasovo. Isus je 40 dana poslije uskrsnuća ostao ne zemlji i ukazivao se apostolima i drugima od Boga predodređenim svjedocima te im govorio o Kraljevstvu Božjem. Potom je njima naočigled uzdignut na nebo prethodno im obećavši da ih neće ostaviti kao siročad, nego da će im poslati Duha Branitelja koji će sići na njih i učiniti ih Njegovim svjedocima sve do kraja zemlje. Dok su apostoli gledali u nebo, ukazala su im se dva anđela u bijelim haljinama i rekli: „Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj isti Isus, koji je uznesen na nebo između vas, opet će se vratiti isto onako kako ste ga vidjeli da odlazi na nebo.“

Uzašao je na nebo. Vratio se k Ocu, ali nije nas ostavio: s nama je, među nama je – poruka je Uzašašća. Pomirio je nebo i zemlju. Rekao je: „Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!“ Koliko li utjehe u ovim Isusovim riječima. Uzašavši na nebo neprestano nas zagovara kod Oca i po Duhu svome nas vodi i privlači k sebi, poštujući našu slobodu. On želi da budemo zauvijek s Njim, a mi kao udovi njegova tijela živimo u nadi da ćemo to i postići.

Svetkovina Uzašašća jedna je od temeljnih istina kršćanstva jedan od stupova – nosača našega života. Dokaz je spasa za čitavo čovječanstvo. Grijesi i nevolje samo su napasti koje nas žele zaustaviti na tom putu, ali na nama je da ne posustanemo, nego da sigurno idemo ususret Spasitelju, novom svijetu, novom nebu i novoj zemlji.

 

 

izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa