.

Mladen Topić: Travnik je uvijek dio mene

27 Listopad 2020

Mladen Topić bivši je učenik Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“, a danas nagrađivani fotograf i diplomirani novinar. Posljednjih godina na svojim fotografijama najčešće bilježi ljepote rodne mu Rame.

„Imao sam sreću odrasti u Rami, a nakon toga sam zbog školovanja bio u raznim gradovima, krenuvši od Travnika, preko Splita pa do Mostara. Tek sam se nedavno opet vratio u Ramu i zapravo je detaljnije istražujem i bilježim uglavnom lijepe fotografije, jer je gotovo svaki njezin komadić iznimno pitoreskan i fotogeničan“, kaže Mladen.

Iza njega su brojne nagrade, a posljednja je bila u kategoriji U vodi svijet gdje fotografijom vodopada Kravice osvojio drugo mjesto. „Dvije nagrade, a koje su mi najdraže jer su osvojene na Outdoor foto&film festivalu 3FOK u Kreševu, su prvo mjesto u kategoriji Zaboravljena ljepota prirode za fotografiju U igri leda i vatre, kojom sam zabilježio posljednje zrake sunca na vrhovima Prenja te prvo mjesto u kategoriji Osvajači beskorisnog za fotografiju penjača na stijenama Čvrsnice nazvane Hoću da živim te snove.“, kaže Mladen.

Srednju školu završio je u Gimnaziji Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ gdje je boravio u internatu Centra. Kaže da je oduvijek volio uspostavljati intimnu vezu s gradovima i vraćati im se nakon nekog vremena zbog ljudi koje veže za gradove. „Nakon što sam se počeo baviti fotografijom, Travnik mi je uvijek bio u podsvijesti, tako da sam prije par godina potpuno neobavezno otputovao tamo, uživao i napravio lijepu seriju travničkih fotografija. Bilo je prekrasno iskustvo ponovno prošetati ulicama i otkriti njihove čari“, ističe Mladen.

Projekt na kojem trenutno radi je fotomonografija „Tradicionalno tetoviranje katolika u Rami“. S kolegom i profesorom Zoranom Stojanovićem priprema seriju portreta dvadeset starica koje na svojim rukama imaju tradicionalne tetovaže. „Proces je to koji se u našim krajevima naziva sicanjem. Osim tetovaža, kroz fotografije ćemo prikazati i neke starinske predmete iz kuće, alate i slično, a projekt promoviramo kroz kampanju pod nazivom Da se ne zaborave ruke naših baka“, kaže mladi fotograf.

Mladen je poznat i u književnim krugovima. Za svoju poeziju dobio je nekoliko nagrada, a 2014. godine objavio je zbirku pjesama „Ptice će preletjeti grad“. Kaže da je rukopis za drugu zbirku spreman, ali čeka pravi trenutak za objavu. Travnički vjesnik Mladenu želi još mnogo uspjeha i da svojim fotografijama i stihovima i dalje promovira naš grad.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa