.

TRAVNIK: U petak predstavljanje knjige "Franjevci u djelima Ive Andrića" autora fra Ike Skoke

27 Listopad 2021

U petak, 29. listopada 2021. godine u 19 sati u zgradi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u Jankovićima bit će upriličeno predstavljanje knjige fra Ike Skoke "Franjevci u djelima Ive Andrića". Fra Iko Skoko je hercegovački franjevac i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. 

"...Rukopis je, prema autorovu svjedočenju, nastao tijekom pandemije koronavirusa. Glavna mu je nakana da književni opus velikog pisca prikaže s obzirom na iznimno važnu perspektivu suodnosa s franjevcima i njihovom tradicijom. Imajući to na umu, autor je, također, nastojao ukazati i na, kako i sam ističe, neodrživost nekih, u široj javnosti proširenih stajališta, u kojima se Andrića kao osobu poima u svjetlu negativnih asocijacija.

Za razliku od dnevnopolitički orijentiranih polemičara koji se kontinuirano bave pitanjima piščeva podrijetla, nacionalne i vjerske pripadnosti, jezika i ideoloških stajališta, Iko Skoko nastupa kao izraziti andrićofil, pasionirani čitatelj, pripadnik franjevačkog reda, koji iskreno posreduje vlastito iskustvo čitanja. Suočen sa složenošću piščeva stila i višeznačnosti poruka koje u njima pronalazi, Iko Skoko svoju metodu, slikovito, i u osebujnom stilu, uspoređuje s postupkom „ljuštenja kapule“.

Skidajući sloj po sloj, u Andrićevu djelu nalazi poticajne refleksije koje su mu, i u profesionalnom, i osobnom smislu, bliske… (dr. sc. Perina Meić, Andrićev književni zavičaj) „Autor je u ovu knjigu udahnuo i propedeutski karakter. Naime, osim što je sveučilišni profesor, fra Iko je i odgojitelj postulanata, mladića koji žele stupiti u Franjevački red.

Siguran sam stoga da će ova knjiga služiti kao pomagalo u pastoralu zvanja, jer teško da bi mlad čitatelj mogao ostati ravnodušan prema mnoštvu u njoj portretiranih učitelja i svjedoka, jednostavnih, prostodušnih, ljubaznih, milosrdnih, skromnih, čestitih, hrabrih, iskreno pobožnih, prirodnih, ponosnih i odvažno zauzetih za dobro svoga puka.

U cijeloj svjetskoj književnosti zacijelo ne postoji slučaj da je jedan tako vrstan pisac, tako estetski vrijedno, umješno i iscrpno, tematizirao jednu redovničku zajednicu kao što je Andrić opisao bosanske fratre. Njihova mistika jest mistika svakodnevice: svjesni da ih je Bog usadio u ovu zemljicu, oni ga u njoj traže i pronalaze…“ (dr. fra Danimir Pezer, Andrić je izgradio monumentalni spomenik franjevcima)

 

MOSTAR: Predstavljanje knjige "Franjevci u djelima Ive Andrića" autora fra Ike Skoke

fra Iko Skoko

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa