.

Fondacija za kinematografiju podržala nove bh. filmove

05 Siječanj 2016

Fondacija za kinematografiju je iz proračuna za 2015. godinu usmjerila 1.325.000 KM javnih sredstava za podršku 11 dugometražnih filmova, uključujući manjinske bh. koprodukcije i osam kratkometražnih filmova domaćih autora, kao i u razvoj četiri nova scenarija i filmska projekata domaćih autora.

 

Projekti podržani za produkciju između ostalih su: novi film Adisa Bakrača “Švedsko srce moje majke”, “Balada o Pišonji i Žugi” Jasmina Durakovića, esejistički dokumentarac Harisa Pašovića “Nacionalna Geografija”, “Izbor za Miss zatvora” dokumentarac Srđana Šarenca o zloglasnim zatvorima Rio De Janiera, te istraživački dokumentarac o uticaju kompanije Mittal u Bosni i Hercegovini Dine Mustafića.

Također, podržan je i prvi animirani film Danisa Tanovića “Iskušenje”, kao i manjinska koprodukcija dugo najavljivanog “Bodljikavog praseta” Srđana Dragojevića, te novi filmovi bh. autora sa hrvatskom adresom Bobe Jelčića “Sam samcat” i dječijeg filma “Moj je dida pao s Marsa” Marine Andree Škop.

Kako bi se kontinuirano podizala razina pripremljenosti projekata prijavljenih za sufinansciranje u fazi produkcije, Fondacija za kinematografiju sprovodi program podrške razvoju scenarija i filmskih projekata kroz koji omogućava scenaristima, rediteljima i producentima da dobiju jednokratnu financijsku podršku za razvoj novih filmskih projekata.

Tako razvijeni projekti postaju konkurentniji pri natjecanju za produkcijska sredstava što potvrđuje činjenica da se među podržanim projektima redovno nalaze projekti prethodno podržani u fazi razvoja.

Ova vrsta podrške je dodijeljena između ostalih Namiku Kabilu i Josipu Mlakiću za razvoj novih scenarija, te Udruženju Centar za savremenu umjetnost za razvoj debitantskog dugometražnog igranog projekta pod nazivom Alfa dobitnice nagrade za najbolji kratki film Europske filmske akademije Une Gunjak, priopćeno je iz Fondacije za kinematografiju. /fena i travnicki.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa