.

Dodijeljena prva književna nagrada "Ivo Andrić"

08 Siječanj 2016

Dodijeljena je prva književna nagrada, nazvana po jednom od najvećih bosansko-hercegovačkih književnika svih vremena, dobitniku Nobelove nagrade za književnost, te najuspješnijem i napoznatijem Travničaninu svih vremena – Ivi Andriću.

 


“Ova književna nagrada bit će vrlo značajna, posebno kad se u Andrićgradu otkrije iznos njezina novčanog dijela”, kazao je Kusturica.

Matija Bećković je dobitnik nagrade “Ivo Andrić” za životni doprinos srpskoj književnosti, koju dodjeljuje Andrićev institut, dok je nagrada za najbolji roman pripala Vladimiru Kecmanoviću za roman “Osama”. Dobitnicima će nagrade biti uručene danas, 8. siječnja, u Andrićgradu, piše Večernji list BiH.

 

Početak prijateljstva

“Uvođenje ove nagrade je zapravo jedan početak novog prijateljstva sa svijetom. Mi iduće godine namjeravamo nagradu internacionalizirati jer Ivo Andrić nije samo srpski, nego svjetski pisac”, rekao je Kusturica dodavši kako će ova književna nagrada biti vrlo značajna, posebno kad se u Andrićgradu otkrije iznos njezina novčanog dijela.
Bećković je, pak, nagrađen za djelo “Tri poeme”. Predsjednik žirija prof. dr. Jovan Delić rekao je da je roman “Osama” izabran među 100 novoobjavljenih romana od 150, koliko ih je pristiglo na natječaj.

 

‘Bosanska čaršija’

“Mislim da se radi o djelima koja će dugo biti pamćena u našoj književnosti”, izjavio je Kusturica, istaknuvši kako je jezik ključ Kecmanovićeva romana - “ispovjedni ton bosanske čaršije u kojoj dominira neviđen šekspirovski zaplet. Ovo je kulturni događaj godine zato što se dvadeset i više godina poslije završetka rata u BiH nije pojavio roman koji bi tako duboko spustio visak i otišao u tumačenju tragizma bosanskih muslimana i neideologiziranu formu koja je pratila manje-više djela koja su prethodila ovom romanu”, rekao je Kusturica. /travnicki.ba i vecernji.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa