.

KŠC "Petar Barbarić" Travnik: Obilježen Međunarodni dan broja pi, učenica Tea Novak zapamtila 144 decimale

15 Ožujak 2024

I ove godine smo obilježili Međunarodni dan broja pi. Pi ili π je svima dobro poznata ako ne i najpoznatija matematička konstanta široko primjenjivana u matematici, fizici i ostalim prirodnim znanostima. Poznata je i kao Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj, navode iz Katoličkog školskog centra "Petar Barbarić" Travnik.

Dan broja π se slavi 14. ožujka zbog njegove približne vrijednosti 3.14. Diljem svijeta učenici i nastavnici obilježavaju dan broja π kroz razne aktivnosti. I u našoj školi su učenici uradili isto. Jedan učenik je napravio prezentaciju, jedni su radili na ukrašavanju školskog panoa, na satu likovnog odgoja crtali siluetu grada pri čemu svaka zgrada predstavlja pojedinu decimalu broja π, jedni pravili kolače i modele broja π i naposljetku sudjelovali na školskom natjecanju u pamćenju decimala broja π. Svjetski rekord u memoriziranju decimala broja π je 70000, hrvatski 1570, a školski rekord je prošle godine ostvarila učenica Gloria Lučić sa zapamćenih 200 decimala.

Iako postojeći rekord nije oboren, učenici su i ove godine ostvarili odlične rezultate. Rezultati današnjeg natjecanja su sljedeći:

1. mjesto: Tea Novak (144 decimale)
2. mjesto: Filip Lovrinović ( 118 decimala)
3. mjesto: Lara Augustinović (97 decimala)

Kako ove godine matematika i kolači idu zajedno birali smo i najbolji π kolač. Prvo mjesto dijele torta u obliku broja π učenice Eme Rojnica i američka čokoladna pita učenica Nadje Bajo i Danije Sojtarić.

Čestitamo pobjednicima na ostvarenim rezultatima i zahvaljujemo se svima koji su dali svoj doprinos u proslavi Dana broja π, navode iz Centra.

Može biti slika sljedećeg: hrana i tekst "Luka Miskuljić π 70 Stjepan Čeko Ema Rojnica Ivan Covic Nadia Dania 6a Nadja Bajo Dania Sojtaric"

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst

Možda je ilustracija koja prikazuje tekst

Može biti slika sljedećeg: 19 ljudi, Ljudi uče i stol

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa