.

Komedija u režiji FTV-a i RTRS-a

16 Veljača 2016

Danas su Poslovodni odbori FTV-a i RTRS-a izdali zajedničko priopćenje u kojem se protive reformi javnog RTV servisa u vidu uspostave novog kanala, tj. kanala na hrvatskom jeziku.

 

Priopćenje spomenutih medijskih kuća se u cijelosti može pročitati na njihovim web stranicama. U priopćenju, između ostalog, se piše o kvaliteti programa i o tome da javni servisi moraju biti na usluzi svim građanima BiH bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost. Iako je skoro cijelo priopćenje "problematično", navedeno najviše odstupa od istine i zbilje.

FTV i RTRS odavno nisu na usluzi svim građanima i odavno nemaju kvalitetan program, odnosno program koji priliči javnim televizijama. Radio televizija Republike Srpske (RTRS) je prije svega i isključivo Radio televizija SNSD-a i poligon za ispunjavanje želja Milorada Dodika, a FTV je tv kuća u kojoj je godinama Zlatko Lagumdžija uređivao informativni program, a njihova udarna novinarska perjanica Bakir Hadžiomerović bio isključivo Lagumdžijina „medijska toljaga“, a za svoju poniznost i uslužnost je kasnije nagrađen kandidaturom za člana Predsjedništva BiH. RTRS i FTV su godinama sinonim za sve što nije novinarstvo – neobjektivnost, neprofesionalnost, neetičnost i pristrasnost. Stoga, kada oni govore o kvaliteti i radu za sve građane, nije ništa više nego asocijacija na tekst neke humoristične serije.

Obje spomenute tv kuće su pod izravnim i snažnim utjecajem politike. Njihovi politički mentori su RTRS i FTV transformirali iz javnih u stranačke servise. U RS-u je kontinuirano riječ o SNSD-u, dok je u FBiH na sceni „žongliranje“ između SDP-a i SDA. Niti RTRS, a niti FTV nisu na usluzi građanima BiH, a niti ispunjavaju ulogu koju bi kao javni servisi trebali. Oni služe kao sredstvo putem kojih se njihovi politički mentori obračunavaju sa svojim neistomišljenicima. U njihovom programu svi oni koji drukčije misle često se etiketiraju, vrijeđaju i omalovažavaju. Kao ishod, bilo je pokrenuto nekoliko sudskih procesa zbog kojih su navedeni mediji morali platiti odštetu.

Postojeća upitna praksa rada RTRS-a i FTV-a je već ustaljena godina. Stoga i ne čudi njihovo protivljenje reformskim zahvatima na području medija. Očekuju da će zahvaljujući zaštiti političara čijim interesima jedino i služe, te rtv pristojbi koju plaćaju svi građani, i dalje moći dezinformirati javnost i zadržavati ovako neodrživo stanje u javnom rtv sustavu. Borba protiv novog kanala nije samo borba protiv toga, već borba da se zadrži postojeće kaotično stanje i da se ne počne govoriti o spletkama i ucjenama u režiji navedenih tv kuća. Koliko god se odgađala reforma u radu javnih rtv servisa, ista je neminovna. Prije svega zbog onih kojima javni servisi trebaju služiti, a to su građani BiH. /o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa