.

Jesu li The X Files trebali ostati The EX- Files

18 Veljača 2016

Jesu li The X Files trebali ostati The EX- Files

U tijeku je desta sezona kultne serije, koja je obilježila generaciju štrebera devedesetih. Ni najvjerniji fanovi nisu se usuđivali mašati o mogućnosti obnavljanja Dosijea, posebno nakon (ne)slavne osme i devete sezone, ali oni su opet tu, dobri stari Mulder & Scully....ili ne!?

 

U ponedjeljak je emitirana peta od ukupno šest epizoda obnovljene kultne serije The X Files, ili nama poznatije kao Dosjei X.

Originalna serija, koju se žanrovski grubo može odrediti kao SF, horor, počela se prikazivati 1993. a trajala je sve do 2002. godine, kada je završena deveta sezona.
Obožavatelji se uglavnom slažu da prvih nekoliko sezona zaslužuje titulu jedne od najboljih, ako ne i najbolje serije ikad prikazane na televiziji.

Dosjei X prate FBI agente Foxa Muldera i Danu Scully, koji kao partneri rade u odjeljenju za nerješene / nerješive slučajeve. Fokus agenata, primarno F. Muldera, je na slučajevima koji su označeni epitetom paranormalno, izvanzemaljci, okultno...
Kao par, Mulder i Scully seriji su dali posebnu dinamiku. Likove je izmislio kreator serije Chris Carter, za koje sam kaže da su projekcija njega samoga, dihotomija njegova bića, koje je u isto vrijeme skeptično, ali želi vjerovati u mogućnost nemogućega.

David Duchovny u ulozi Foxa Muldera, vjeruje da su mu izvanzemaljci oteli sestru. Ono što njega pokreće kroz cijeli serijal temelji se upravo na želji da pronađe sestru i raskrinka Vladu, za koju sumnja da surađuje s bićima s drugih svjetova. On ŽELI VJEROVATI, prepuštajući da ga potraga za istinom vodi i putevima koji nisu baš konvencionalni i zalaze i u sfere izvan razuma.
Teorija zavjere, misterij i osjećaj „lutke na koncu i nevidljivog lutkara“ lajtmotivi su koji prate Muldera i Dosjee X .

Gillian Anderson kao Dana Scully, racionalna je i praktična osoba, doktorica medicine, skeptik, ali u isto vrijeme i vjernica, kršćanka, što je Mulderu uvijek ostavljalo prostora da je zadirkuje u tom pravcu.

Iako su poslije nastavili s glumačkom karijerom , Duchovnyja znamo i iz Californicationa, a nedavno je i Andersonova ostvarila odličnu ulogu u britanskoj krimi – triler seriji The Fall, ovom glumačkom dvojcu, uloge agenata Dosjea X, bile su i ostale uloge života.

Ne sramim se priznati da sam čekajući desetu sezonu, pregledala sve prethodne, te su mi čak i najgore originalne ipak bolje od svih, do sada prikazanih, novih epizoda. Dojam će se teško popraviti, jer do kraja nema puno.

Na stranu to što su Mulder i Scully stari, te im ne priliči trčanje za letećim tanjurima, nego što je više nego očigledna njihova nezainteresiranost, koja postaje čak bolno vidljiva u (posebno Mulderovim) meta –referencama.
Na trenutak se čini kao da će zakukati: Aaa, vadite me iz ovog apsurda!
Budući da su kreatori odlučili da će ovo biti posljednja sezona, odlučili su, nažalost, i iskoristiti sve teme, motive, redefinirati opća mjesta prethodnih sezona, pa sve to potrpati u šest epizoda stvarajući lošu parodiju dobre serije.
Oh, kako je moje oduševljenje splasnulo već prilikom gledanja prve epizode, zatim druge, treće....
Dobro, neka je bolja, neka lošija, ali sve u svemu, bolje da sam ostala na rekapitulaciji.

Sav onaj divni mikro-svemir starih epizoda, mitologija, urbane legende, predivno ispričane priče, zaista strašne, napete i čudnovate i Mulder i Scully koji zaista vjeruju, nezaboravni likovi kao Čovjek Rak, The Lone Gunmen ekipa, u novim epizodama se pojavljuju nemotivirano, na tren -dva, kao dekor, koji bi valjda starim fanovima trebao smanjiti zazubice. Pisci su silovali naše uspomene plošnim likovima, površnim pričama, koje su samo duhovi nekadašnjih, ali su odlučno i entuzijastično odlučili da u šest epizoda pričaju o izvanzemaljcima, teorijama zavjera, nakazama, ljudima sa super moćima, gušterima koji se pretvaraju u ljude, komunikaciji s onostranim....

Posljednja prikazana epizoda najbolje ilustrira tu kašu i grčevito nastojanje kreatora da iscijede paru.
Epizoda se zove Babylon. Radi se o hotelu Babylon, u kojem se okupljaju teroristi. Prilično je nebitna simbolika samog naziva hotela, ali ako baš želite, možete učitati i vašu interpretaciju.
Na što sve nailazimo tu:
• Mulder i Scully - mlađi blizanci, tj. agent Miller i agentica Einstein, čiju svrhu ne znam, osim što su u meni pojačali gorčinu i podsjetili koliko su Mulder i Scully stari, a sa njima i ja
• Teroristi mekog srca (zašto igrati na tu dosadnu kartu...imamo Homeland)
• Mulderov Hank Moody trip, koji je u najmanju ruku sramotan, mjesto je gdje su Dosjei otišli umrijeti

Epizoda osim što nema ni osjećaj starih Dosjea, nema ni kvalitetu drugorazrednih serija koje se trenutno prikazuju na televiziji.
Na samom kraju ništa. Dosadni Mulderov i Scullyijin dijalog dok se drže za ruke na nekoj livadi. Scena anticipira starački dom okružen prirodom, što se sve više čini kao pravo mjesto za naše voljene agente.
Pogledat ću finale iz poštovanja, a vi ostali, umjesto ovoga pogledajte The Fall, ili čak Californication. Ako vam nedostaju Mulder i Scully, gledajte te dvije serije paralelno.

Što je dobro: Uvodna špica ista, Mulder i Scully opet jašu zajedno
Što je loše: Sve ostalo

Marić

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa