.

Brisel, (ne) pali vatromet!

27 Veljača 2016

Baš u trenutku kada smo još uvijek svi pod dojmom predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji i kada nam se čini da smo nakon dvadeset godina napokon napravili ozbiljan korak, Radio Sarajevo donosi jednu toplu priču.

 

Toplu priču iz doma Abu Hamze. Poslije osam godina Abu Hamza je pušten iz Imigracijskog centra u kojem se nalazio zbog prijetnje po nacionalnu sigurnost. Baš taj događaj bio je prigoda za spomenutu medijsku kuću da objavi tekst pod nazivom ,,U posjeti Abu Hamzi''.

Riječ posjeta u nama budi sliku doma, gostoljubljivosti, a ime ovog Sirijca očito će u budućnosti u nama buditi sliku borca za pravdu. A i Nobelova nagrada za mir bila bi neki logičan slijed. Samo što s onih 39 odbijenica? Zašto 39 zemalja nije željelo jednog obiteljskog čovjeka koji rado pušta novinare u svoj dom? Ali, tu smo mi, tu je Bosna i Hercegovina. Osam godina nastojanja našeg sudstva da taj čovjek ipak ostane iza rešetaka ne budi u nama nikakvu jezu. Ni aktivno sudjelovanje istog u postrojbi El Mudžahid, koja je iza sebe ostavljala ritualno unakažena tijela Hrvata i Srba, ovdje ne budi jezu. I koga kriviti? Medije, sud ili društvo koje ne reagira, nego s nekim osjećajem nježnosti čita objavljeni tekst? Društvo koje će, nadamo se, za nekoliko godina postati dio europskog društva. A do tada, čini se da smo još uvijek ona ista Bosna i Hercegovina u kojoj vječito trebaš udovoljavati ako želiš opstati.

Zato, Radio Sarajevo i svi ostali portali, hvala vam na jednoj ovakvoj toploj priči u ove zimske dane. Kuharice u narodnim kuhinjama i danas su skuhale i podijelile pet stotina obroka, volonteri su i danas pomagali djeci s poteškoćama u razvoju, ali u Bosni i Hercegovini smo pa nas to ne zanima kao ni vas. Nego nam ostaje da se radujemo nekoj novoj posjeti Abu Hamzi i nekoj novoj fotografiji iz njegovog obiteljskog doma. A tom predajom zahtjeva za članstvo, ne trebamo se zamarati, šta će nama Europa? Europa bi od nas mogla naučiti kako biti tolerantan. A i papa Franjo nije morao dolaziti i slati poruku mira. Imamo mi i ovdje svojih mirotvoraca, samo trebamo sačekati da ih Radio Sarajevo posjeti i napiše jednu lijepu priču , koju će onda podijeliti još stotinu portala. I da, hvala spomenutom Sirijcu na informaciji u kojoj kaže da ne podržava ISIL. Nitko u ovoj zemlji ne podržava ISIL i nitko ne ide na strana ratišta. Stoga, Europo, uči od nas! Umjesto vatrometa u Mostaru bolje da vi zapalite vatromet iznad Brisela jer stižemo! Svojim laganim koracima donosimo specifične mjerile vrijednosti. Kod nas veću prednost na sudu ima slučaj zapaljene zastave, nego slučaj zapaljene katoličke kapelice. Strasbourgu, i ti uči od nas! A za kraj, ni Švedskoj ne dolazimo praznih ruku. Po svemu sudeći, njoj ove godine donosimo kandidata za Nobelovu nagradu za mir. /Ivan Volić/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa