.

"Matija svira Arsena"

28 Prosinac 2015

Istaknuti jazz pijanist i skladatelj Matija Dedić održat će u petak 4. ožujka 2016. u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) intimni koncert na kojem će promovirati svoj novi album "Matija svira Arsena" s autorskim interpretacijama glazbenih klasika svojeg oca, umjetnika, kantautora, pjesnika i skladatelja Arsena Dedića, koji je nedavno umro.

 


Kako se ističe u najavi, album snimljen početkom rujna, ni dva mjeseca nakon što je objavljene, našao je put do publike te se pozicionirao na listama najboljih albuma 2015.

Na albumu, koji predstavlja Matijin povratak "počecima i klasici", gdje je sam s klavirom i glazbom, Matija interpretira Arsenove klasike kao što su "Sve što znaš o meni", "Moderato cantabile", "Kuća pored mora", "Dida moj", "Tvoje nježne godine", "Ni ti ni ja", ili pak naslovne teme iz "Glembajeva" i "U registraturi".

"Iako se radi o intelektualnom pristupu glazbi, album 'Matija svira Arsena' ne gubi ništa od duhovnosti. Dapače, radi se o glazbi koja je pomirila vrhunski pijanizam i izniman ljudski faktor. U ovom slučaju dva vrlo bliska ljudska faktora", zapisao je glazbeni kritičar Hrvoje Horvat u knjižici albuma.

Na albumu je Matija ugostio i Massima u skladbi "Razgovor s konobarom" te istaknutog gitarista Miroslava Tadića u skladbi "Ne plači".

"Pisma od nota bez versa, a čija produhovljenost i bez stihova debelo nadilazi puko prearanžiranje Arsenovih skladbi. Posrijedi je tronut i bolan, ali i pročišćujući razgovor s preminulim ocem u formi pijanističkih skladbi koje zvuče poput svega onoga zbog čega se Matija divio ocu, ali i zbog čega je otac bio neizmjerno ponosan na sina...", napisao je glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš u Jutarnjem listu. /jutarnji.hr/

 

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa