.

Na današnji dan u Travniku rođen je Dragutin Čelik

20 Siječanj 2016

Na današnji dan, 20. siječnja 1894. godine, u Slimenima pored Travnika, rođen je Dragutin Čelik.

 

 

Dragutin Čelik je bio banjalučki biskup. U Travniku je pohađao čuvenu isusovačku gimnaziju od 1906. do 1914. Studirao je bogosloviju u Sarajevu od 1914. do 1917. Potom se zaredio za svećenika 1917., a onda opet odlazi studirati, ovog puta u Rim, kanonsko pravo. Na istom sveučilištu je doktorirao 1926. godine.

Kao svećenik sve vrijeme je djelovao u Sarajevu osim razdoblja provedenog na posebnom studiju iz crkvenoga prava na Gregorijani u Rimu (1923. – 1926.). U dva je navrata privremeno upravljao župom u Novom Sarajevu i bio kateheta u Zavodu sv. Vinka. Također je bio prefekt pa ravnatelj Napretkova konvikta „Kralj Tomislav“, potom kateheta na više sarajevskih osnovnih i srednjih škola, a 1940. postaje župnik katedralne župe Srca Isusova u Sarajevu. Godine 1945. od novih, komunističkih vlasti, osuđen je na trogodišnji zatvor, ali je nakon nekoliko mjeseci amnestiran. Intenzivno se bavio pisanjem, posebno o socijalnim pitanjima. Objavljivao je u „Vrhbosni“, „Katoličkom tjedniku“, „Katoličkom listu“ itd.

Nakon izlaska iz zatočeništva se vratio u svoju župu i nastavio biti župnikom sve do 1951. Na toj ga je službi zateklo imenovanje biskupom i apostolskim administratorom Banjolučke biskupije. Za biskupa je zaređen 15. prosinca 1951., a za biskupa je posvećen već sutradan, 16. Prosinca 1951., u crkvi Krista Kralja u Beogradu. Na tom mjestu je naslijedio još jednog učenika iz travničke isusovačke gimnazije – dr. Smiljana Franju Čekadu.

Umro je u bolnici Rebro u Zagrebu 11. kolovoza 1958. godine. /o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa