.

Lancia Hyena – dizajnersko čudo devedesetih

23 Siječanj 2016

Kada se spominje Lancia i WRC u istoj rečenici, svi odmah mislimo na legendarnu Deltu Integrale koja je vladala stazama svijeta. Jeste li znali da je taj model skoro zamijenio jedan drugi koji nažalost nikada nije doživio zbog manjka podrške Fiat koncerna?

Upoznajte Lanciu Hyenu, model koji je tada bio dizajnersko čudo Marco Pedracinija iz Zagata. Korišteći šasiju, Marco je dodao novi tijelo izrađeno od aluminija i karbonskih vlakana. Kao motor je dodao 4 cilindrični motor Delte Integrale s 250 konja, dok je cijeli automobil zbog novog materijala izrade bio čak 200 kg lakši od Delte. S tim motorom Hyena je jurila 5.4 sekundi do stotke, opasne brojke za automobil s početka devedesetih.

Iako je sve bilo na strani Hyene, vlasnici su odlučili kako neće u serijsku proizvodnju, već će proizvesti točno 500 primjeraka. U Zagato je stiglo 500 Delta Integrale i krenule su nadogradnje. Budući da je takva vrsta ne-serijske proizvodnje vrlo skupa, sama Hyena je imala početnu cijenu od skoro 70 tisuća eura. Kada su to primijetili, prekinuli su proizvodnju i samo 24 komada je proizvedeno.

Tko zna, da je Fiat imao više hrabrosti, Lancia Hyena je mogla biti najpoznatiji rally automobil svih vremena.

Zašto smo se sjetili ovog automobila? Upravo je na prodaju primjerak s serijskim brojem #15. Ima samo 7 tisuća kilometara i u odličnom je stanju. Cijena oko 550 tisuča KM, a je možda mali problem.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa