.

Što pogrešno vjerujete o ljutoj hrani?

24 Siječanj 2016

Jedete li često začinjenu hranu, možda su do vas došla upozorenja prijatelja da ćete primjerice dobiti čir na želucu ili izazvati refluks, ali znanstvenici su otkrili da nema ništa loše u ljutoj hrani, čak ni onoj koja vas doslovno tjera na plač.

 

Mit: Od začinjene hrane dobit ćete čir na želucu

Dugo godina smatralo se da je to istina, piše Yahoo Health, ali znanstvenici i liječnici kažu da začinjena hrana zapravo nema nikakve veze s čirom na želucu. Štoviše, otkriveno je da je glavni krivac za to Helicobacter pylori, bakterija koja se nalazi na sluznici želuca.

Mit: Začinjena hrana uništava okusne pupoljke na jeziku

Čim u usta stavite začinjenu hranu, osjetit ćete neku vrstu boli odnosno utrnutosti, ali to je zapravo obrambeni mehanizam tijela jer ljuta hrana podražava osjetne stanice za bol, a ne okusne pupoljke. Zatim organizam počinje proizvoditi endorfin kako bi blokirao bol, a to je slična reakcija kao kada uspijete odraditi zahtjevnije vježbe u teretani zbog navale endorfina.

Mit: Začinjena hrana potiče porođaj

Ljuta hrana svakako može uznemiriti želudac trudnica i poznato je da one moraju paziti što jedu jer su osjetljive u tom razdoblju pa ih primjerice često muči žgaravica, ali ideja o preranom porodu je čisti mit.

Mit: Ljute papričice uzrokuju refluks

Ljudima koji imaju osjetljiv želudac začinjena hrana često je na listi zabranjene, ali ljute papričice ipak nisu toliko moćne da uzrokuju refluks.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa