.

Jeste li ikada žvakom prevarili alkotest?: Ovo su najčešći mitovi i zablude o alkoholu u krvi

03 Studeni 2016

Zbog toga što je alkoholno piće često prisutno u noćnim izlascima, postoji mnogo mitova o alkoholu u krvi. Alkoholi su po svojoj prirodi otrovi. Veće količine alkohola u kratkom vremenu mogu uzrokovati velike probleme tijelu, a u ekstremnim situacijama etilni alkohol može biti čak i smrtonosan. Alkohol djeluje na gamaaminomaslačnu kiselinu, inhibicijski faktor u središnjem živčanom sustavu i neurotransmiter, te usporava protok signala između živčanih stanica i tako djeluje na fizičke i mentalne aktivnosti osobe.

Koncentracija alkohola u krvi mjeri se u promilima, odnosno gramima po kubičnom centimetru (g/cm3). Već 0.3 promila može umanjiti psihofizičke sposobnosti. Zbog toga što je alkoholno piće često prisutno u noćnim izlascima, postoji mnogo mitova o alkoholu u krvi, brzom triježnjenju, te prevari policijskog alkotesta. Portal čuda prirode donosi najčešće mitove i zablude.

Ako popijem puno kave, mogu se brzo otrijezniti.

To nije točno. Proces triježnjenja ne može se ubrzati nikakvim lijekovima ili pićima. Kava može imati privremen i mi nimalan učinak, to nikako ne smanjuje razinu alkohola u krvi.

Hoće li žvakaća guma prevariti policijski alkotest?

Policijski alkotest ne analizira miris u dahu, već količinu alkohola, stoga žvaka neće prevariti alkotest.

Obilan objed prije planiranog pijenja alkohola će spriječiti da se napijem.

To je donekle točno, jer količina hrane u želucu ima utjecaj na to kako brzo će se alkohol apsorbirati u krv, no ona ne može spriječiti opijanje uslijed veće količine. Možda ćete se opiti sporije, no ipak ćete biti pijani, a hrana koju ste pojeli će vam vjerojatno izaći na usta ako se predozirate alkoholnim pićima.

Umivanje hladnom vodom ili hladan tuš će me otrijezniti.

Neće, pranje u hladnoj vodi ne ovosi o brzini razgradnje alkohola u tijelu, već samo može umanjiti neugodan miris ačlkoholizirane osobe. Popio sam nekoliko koktela gdje se nije osjetio alkohol, od toga se ne mogu napiti. To je česta utjeha kada se izlazi vani, te odluči piti koktele, jer vlada mišlnenje da su oni pitomi i ne mogu opiti. Međutim, alkohol je unutra i voćni kokteli će vas na isti način opiti kao i da ste popili bilo koje drugo alkoholno piće. Voćni sokovi mogu maskirati okus alkohola, no on je tu i doći će do vaše krvi.

Ako pijete, ne sjedajte za volan. Nijedan život nije vrijedan dvije čaše vina ili piva.

www.dalmacijanews.hr

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa