.

[FOTO] Posjetili smo muzej javnih nabavki

16 Siječanj 2016

Kampanja "Mi plaćamo cijenu!" kroz dva mjeseca, ima cilj dati potporu konačnom usvajanju 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u državnom parlamentu BiH a koje su u cilju unapređenja Zakona, kreirale lokalne organizacije: ACCOUNT Network, Tender, Transparency International, Fond otvoreno društvo i Udruženje poslodavaca u BiH, uz podršku USAID-a.

Na jedan kreativan i zanimljiv način žele se prikazati propusti i malverzacije u javnim nabavkama koje oštećuju našu državu. Tako na izložbi možemo vidjeti pepeljaru od 1239 KM ili jednu rolnu toaletnog papira koja košta „samo“ 5,50 KM.

Problem je mnogo ozbiljniji od ovog satiričnog prikaza, naime zbog korupcije i netransparentnog procesa nabavki samo u prošloj godini izgubljeno je oko dvije milijarde maraka javnog novca.

Prema podacima pojedinih nevladinih organizacija samo 25 posto javnih nabavki u BiH provedeno je na transparentan način, a u ostalih 75 posto slučajeva razlike od stvarne i "prilagođene vrijednosti" pojedinih usluga i artikala završili su u džepovima neodgovornih pojedinaca.

Ova izložba obilazi tržne centre u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, a dijelovi izložbe će biti prikazani u američkom kutku u Doboju, Tuzli, Bihaću, Zenici, Trebinju i Brčkom. Mi smo je posjetili u Mostaru.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa