.

Općina Travnik, NS BiH i FIFA grade teren s umjetnom travom po najvišim FIFA standardima

10 Studeni 2019

Nogometni savez BiH je 2018. godine osmislio projekt „Razvoj infrastrukture omladinskog nogometa/fudbala kroz širu društvenu zajednicu“ s ciljem unapređenja infrastrukture za potrebe omladinskih pogona nogometnih klubova širom Bosne i Hercegovine i raznih razina natjecanja. Projekt podrazumijeva izgradnju terena s umjetnom travom po najvišim FIFA standardima.

Cilj je unaprijediti uvjete za održavanje trenažnih procesa i odigravanje što većeg broja trening i zvaničnih utakmica, što neće ovisiti o vremenskim uvjetima i kvalitetu održavanja terena, kao što je to slučaj s terenima s prirodnom travnatom podlogom.

Kvalitet umjetne trave bi bio u skladu s FIFA standardom za umjetnu travu: FIFA Quality ili FIFA Quality Pro.

Projekt treba da se realizira u suradnji isključivo s lokalnim zajednicama na čijem teritoriju se nalaze potencijalne lokacije za izgradnju terena i gdje su registrirane adrese klubova s egzistirajućim omladinskim pogonima.

Lokalne zajednice su aplicirale za projekt putem županijskih područnih nogometnih saveza.

Za ovaj projekt NS/FS BiH je osigurao sredstva od UEFA-e (program UEFA Hat Trick V) u iznosu od 2.000.000,00 EUR.

NS/FS BiH će snositi troškove nabavke, dopreme i montaže umjetne trave (zahtjev FIFA Quality Pro) za teren dimenzija 103mx67m (bruto 6901m2) s parom aluminijskih golova/vratnica uključujući nabavku originalnih traka i ljepila a ti troškovi iznose 133.333,33 EUR po jednom terenu.

Lokalne zajednice treba da financiraju pripremu podloge za polaganje umjetne trave na odobrenoj lokaciji sa sistemom drenaže. Sve to prema projektnoj dokumentaciji i uputama dobavljača umjetne trave te nabavku i dopremu kvarcnog pijeska i gumenog granulata za popunu umjetne trave, a ti troškovi iznose 200.000,00 KM po jednom terenu.

Ovaj projekt će se realizirati u sljedećim lokalnim zajednicama: Općina Travnik, Općina Čapljina, Općina Konjic, Grad Široki Brijeg, Općina Hadžići, Općina Žepče, Općina Gradačac, Grad Cazin, Općina Tomislavgrad, Grad Goražde, Grad Bijeljina, Opština Istočno Novo Sarajevo, Opština Gradiška, Grad Prijedor i Grad Doboj.

NS/FS BiH je 18.06.2019.godine potpisao Ugovor s UEFA-om čime je i zvanično počela realizacija projekta.

U ovom trenutku završeni su projekti u Hadžićima i Žepču, a u toku je realizacija u Širokom Brijegu, Gradačcu, Cazinu, Konjicu i Doboju. Dinamika izgradnje u ostalim lokalnim zajednicama ovisit će o vremenskim uvjetima u narednom razdoblju.

Općina Travnik je za navedeni projekt odabrala stadion NK Lašve u naselju Polje Slavka Gavrančića, radovi su započeli krajem listopada.

   

 

 

   

 

Pogledajte fotografije završenog projekta iz Hadžića i Žepča:

     

 

   

 

 

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa