.

Larisa Cerić i Amel Tuka najbolji sportaši u 2019. godini

13 Prosinac 2019

Atletičar Amel Tuka i džudašica Larisa Cerić najbolji su sportaši Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, javlja Anadolija. Ovo dvoje vrhunskih bh. sportaša jednoglasno su izabrani za najbolje od strane stručnog žirija Izbora najboljeg sportaša BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

Žiri kojim je predsjedavao proslavljeni bh. košarkaš Samir Avdić proglasio je najbolje u godini na izmaku. Amel Tuka koji je prvi put nagradu za najboljeg sportašaBiH dobio 2015. godine zasluženo je stigao do drugog laskavog priznanja nakon što je u godini na izmaku ostvario jedan od najvećih rezultata u povijesti bh. sporta, osvojivši srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Među tri najbolja našli su se i rukometaš Flensburga i reprezentacije BiH, Benjamin Burić i reprezentativac BiH u odbojci i član brčanske Mladosti Tihomir Gajić. Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva i u ovoj godini je nastavila da piše povijest i bilježi vrhunske rezultate, a sve je oduševila osvajanjem srebrene medalje na Europskim igrama u Minsku koje su bile ujedno i Europsko prvenstvo. U najužoj konkurenciji bile su još košarkašica Marica Gajić i biciklistkinja Lejla Tanović. Na gala večeri su tradicionalno dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je rukometna reprezentacija BiH.

Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Bilala Šumana, izbornika bh. rukometaša koji je po prvi put odveo “zmajeve” na Europsko prvenstvo. Za najperspektivniju sportašicu i najperspektivnijeg sportaša proglašeni su najbolja mlada košarkašica BiH Dragana Zubac i supertalentirani karataš Hamza Turulja. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ovu laskava titula pripala je neumornom sportskom radniku, alfi i omegi KKI Vrbas i predsjedniku Rukometnog saveza BiH, Marinku Umičeviću.

Stručni žiri je nagradu za fair-play i sportskog uzora dodijelio aktualnom sportskom direktoru Ženskog rukometnog kluba Borac, Darki Saviću. Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendarnom mostarskom BMV-u, Dušku Bajeviću, Enveru Mariću i Franji Vladiću, koji su ostavili neizbrisiv trag u Veležu i koji se danas smatraju najboljim nogometašima “rođenih” svih vremena. Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide.

Nagrada za najboljeg sportaša u sportu za invalide pripala je banjalučkom parastolnotenisaču Harisu Eminoviću. Srca čitatelja “Nezavisnih novina” i posjetitelja portala www.nezavisne.com ove godine osvojila je džudašica Azra Dedić, prva osoba sa Down sindromom u BiH koja je nositelj crnog pojasa, a koja je ove godine postala prvakinja Europe. /drukciji.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa