.

Premijer liga BiH se neće nastaviti u slučaju samo dva scenarija

28 Travanj 2020

U organizaciji NSBiH danas je održana druga video konferencija s predstavnicima svih klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Sudionike konferencije je u ime NSBiH pozdravio predsjednik Elvedin Begić, a sudjelovali su i glavni tajnik Adnan Džemidžić, izvršni direktor Sektora za sport Elmir Pilav i predsjednik Komiteta za natjecanja Milorad O. Lale.

Predstavnicima klubova je prezentirano službeno pismo iz UEFA-e u kojem su navedene smjernice o principima prava učešća u UEFA klupskim natjecanjima za sezonu 2020/2021.

Primarni zahtjev je završetak prvenstva na zelenom terenu uz preporuku da nacionalne asocijacije trebaju iscrpiti sve mogućnosti kako bi se domaće natjecanje završilo do kraja, piše Faktor.

Dužnost nacionalnih asocijacija je da UEFA-i, najkasnije do 25. svibnja 2020. godine, dostave plan nastavka i formata natjecanja. Postoje samo dva opravdana razloga da se domaće natjecanje može prijevremeno završiti. Kao prvo, ako postoje mjere zabrane organiziranja sportskih natjecanja i nemogućnosti završetka istog u predviđenom roku. Druga opcija prijevremenog završetka nacionalnog natjecanja ako uslijed posebnih ekonomskih i financijskih razloga, eventualni nastavak sezone može dugoročno ugroziti domaće natjecanje i klubove.

Klubovi su upoznati i s načinom eventualnog prekida natjecanja te je u tom slučaju propisan postupak klubova za učešće u UEFA natjecanjima.

U slučaju eventualnog odstupanja od zadatih principa prilikom prijave klubova za europska natjecanja od strane nacionalnih asocijacija, UEFA zadržava diskrecijsko pravo da odbije te klubove.

U nastavku sastanka klubovima je predložen plan aktivnosti koje je pripremio NSBiH, a vezane su za nastavak trenažnog procesa i natjecanja u BHT Premijer ligi.

Okvirni datumi početka trenažnog procesa je od 8. do 10. svibnja 2020. godine za individualne pripreme. Drugi dio bi počeo 13. svibnja 2020. godine kada bi se nastavio rad po grupama (do max. pet igrača), a završni dio priprema bi krenuo od dana 23. svibnja 2020. godine. Prijedlog nastavka natjecanja u BHT Premijer ligi je planiran za dan 7. lipnja 2020. godine.

U dostavljenom dokumentu je obrazložen i način organizacije utakmice, uz provođenje posebnih mjera zaštite, protokola dolaska, boravka i odlaska ekipa sa stadiona, kao i same realizacije događaja koji će biti održan bez prisutnosti publike.

Za provođenje predloženih aktivnosti prethodno je potrebno dobiti dozvole nadležnih organa, uz uvjet da su stvoreni svi sanitarno higijenski uvjeti za neometano odvijanje fizičkih aktivnosti igrača.

Svi rokovi su uvjetovani, svi predloženi datumi su prilagođeni trenutnoj situaciji. Ako se epidemiološka slika u našoj zemlji poboljša u narednom razdoblju, a mjere nadležnih organa budu reducirane ili ukinute, Izvršni odbor NSBiH će tek onda razmatrati prijedloge za nastavak natjecanja i donositi potrebne odluke.

- Vremena za nastavak natjecanja u BHT Premijer ligi ima sasvim dovoljno, a ono što je najvažnije u ovom trenutku je kako na najbolji način pripremiti sanitarno tehničke uvjete za neometan nastavak natjecanja i odigravanje utakmica, uz prethodno osiguranje svih procedura za adekvatnu zaštitu zdravlja igrača - poručili su in NSBiH.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa