.

Luka Bilobrk o karijeri: Od Travnika, preko Hajduka i Š.Brijega do novih izazova

28 Svibanj 2020

Luka Bilobrk je duži niz godina jedan od najboljih golmana BHT Premijer lige. Ovaj nogometaš, koji je rođen u Travniku, je bh. nogometnoj javnosti ostao najviše upamćen po bravuroznim partijama koje je pružao u dresu Širokog Brijega, u kojem je branio skoro deset godina.

Luka je za Sportske.ba govorio oko svog trenutnog angažmana u Radniku, da li razmišlja o napuštanju kluba na kraju ove sezone, te o svojoj cjelokupnoj golmanskoj karijeri.

Za početak razgovora, Bilobrk se dotakao pandemije koronavirusa, odnosno kako je u posljednjih nekoliko mjeseci održavao formu:

”Svakodnevno sam trenirao i održavao formu, jer sam bio cijelo vrijeme u Bijeljini, tako da sam se posvetio da još dodatno poradim na sebi.”

Koliko će ova pauza uticati na fudbalere u BHT Premijer ligi?

”Mislim da će uticati jako puno, najviše zbog ritma koji se gubi kada ne trenirate i ne igrate skupa.”

Karijeru si započeo u Travniku, kako si se odlučio za golmansku karijeru pošto većina fudbalera želi da postiže golove umjesto da ih brani?

”Odmah sam postao golman, kao mali i eto ostao sam to i dan danas. Kod mene tu ništa nije bilo upitno”, kroz šalu govori Bilobrk.

Nakon Travnika si odlučio napustiti našu zemlju, koliko ti je igranje u Hrvatskoj pomoglo da sazriješ kao golman?

”Pomoglo mi je jako puno, pogotovo u Hajduku gdje sam proveo dvije i pol godine. Tu sam sazrio i kao golman i kao momak. To su ključne godine moje karijere, jer vjerujte mi Hajduk ima jednu od najboljih škola za golmane.”

Vratio si se u Čelik, a onda si otišao u Široki Brijeg, u kojem si proveo skoro 10 godina. Tu si se afirmisao kao jedan od najboljih golmana našeg prvenstva. Rijetki su fudbaleri u BHT Premijer ligi koji toliko vremena provedu u jednom klubu, da li si za to vrijeme dobijao ponude drugih klubova i zašto si se prošle sezone odlučio za prelazak u Radnik?

”Bilo je par ponuda, najkonkrektnija je bila Konyaspor i NK Rijeka, ali nažalost nisu se kockice poklopile. Radnik sam izabrao zato što sam išao za trenera, a oni su mi izašli u susret da to završim i bili su najfleksibilni u odnosu na druge klubove. Ja gledam malo u budućnost, braniti ću koliko mogu, ali do tada hoću da završim licence za trenera.”

Trenutno ti ističe ugovor sa Radnikom, pregovaraš sa Veležom i Krupom još pored Radnika. Gdje bi volio igrati sljedece sezone?

”Iskreno, volio bih igrati u Veležu, jer oni imaju dušu, imaju odlične navijače, koji stvarno vole svoj klub i željni su nekog iskoraka u budućnosti. Vidim da su se super posložili, ali i Krupa ima odlične ljude koji trebaju našem nogometu, ali jedno su želje drugo su pregovori. Još je rano za potpis bilo gdje, ko mi ponudi najbolju priču i bude najambiciozni za sljedeću sezonu tamo idem.”

Koji ti je napadač, kroz tvoju dugogodišnju karijeru, stvarao najviše problema?

”Bilo ih je više, ali niko mi nije dao baš toliko puno golova pa da ga zapamtim kao crnom mackom. Ahmetović je top, Mahir Karic je top, Bilbija, Hadžić Emir, Feđa Dudić, Škoro, Turković, Mesanović… Ipak, Di Nalatale i Muriel su dimenzija više.”

Koju utakmicu najvise pamtis i koji ti je najdrazi momenat u karijeri?

”Bilo ih je dosta, ali dvije su mi ostale upamćene do kraja života. Finale Kupa 2017., sa Sarajevom i pobjeda protiv Zrinjskog 2:1 na Pecari.”

Kada bi morao birati, ko je za tebe najbolji fudbaler sa kojim si igrao?

”Wagner Santos Lago, definitivno.”

Koliko se jos planiras baviti fudbalom?

”Dok me zdravlje služi, ja sam još uvijek ambiciozan i želim još braniti na top nivou. Koliko će to trajati samo dragi Bog zna.”

Da li si razmisljao cim ces se baviti kad zavrsis karijeru?

”Trenerskim poslom, vidim se u tome i volio bi biti glavni trener i vjerujem da ću to jednog dana postati. Svakog dana nešto novo naučim.”

Ko je po tvom mišljenju najbolji golman BHT Premijer lige?

”Ivan Brkić, šteta zbog ozljede, ali vratiti će se on još jači. Sazreo je i kao golman i kao čovjek, a ima odličnog trenera golmana, Feđu Kulagića.”

Prvenstvo je trenutno prekinuto, da li mislis da ce se nastaviti ova sezona?

”Mislim da neće i da je ta odluka već donesena, samo nam još niko nije javio.”

 

(S.Tikveša/Sportske.ba)

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa