.

LIJEČNICI MU SE BORE ZA ŽIVOT Zeničanin obolio od svinjske gripe!

01 Veljača 2016

Jedna osoba prebačena je u Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) zbog komplikacija i teškog stanja uzrokovanog oblikom gripe H1N1 (svinjska gripa) iz Službe za zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, potvrdila je za "Avaz" Aida Buro, glasnogovornik KBZ-a.  Prema podacima iz ove službe, do petka poslije podne Zavodu za javno zdravstvo ZDK prijavljena su 22 registrirana slučaja gripe, ali se oni ne mogu dovesti u vezu s formom epidemije, kao ni konkretnim H1N1 virusom.

Teške infekcije 

Muškarac S. I. iz Zenice, zaražen virusom H1N1, u teškom je zdravstvenom stanju, a liječnici u Sarajevu se bore za njegov život. Kako saznajemo, liječnici su pregledali njegovu suprugu i kćerku, a provjereno je stanje i na njegovom radnom mjestu, jer je dolazio u kontakt s velikim brojem radnih kolega i sugrađana. Prijavljivanje gripe počinje od 40. sedmice prethodne do 20. sedmice ove godine. S područja našeg kantona Institutu je do sada prijavljeno 11.230 akutnih respiratornih oboljenja (oboljenja dišnih organa), od čega su 2.365 oboljenja sličnih gripi, a 24 teških akutnih respiratornih infekcija - navodi se u saopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK. 

Snažniji val 

Kako dodaju, prema ovim podacima, još se ne može govoriti o epidemiji. Međutim, u veljači se očekuje snažniji val gripe te zbog povećanja broja oboljelih očekuje se veći broj kompliciranih slučajeva - navode iz Zavoda.  U KBZ-u su demantirali navode s društvenih mreža o četiri smrtna slučaja od svinjske gripe, navodeći da se vode egzaktni podaci te prati stanje oboljelih. 

Kakvo je stanje u FBiH?

Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, jučer nije mogla govoriti o tome postoji li, eventualno, više registriranih slučajeva u FBiH. Podatke o eventualno registriranim slučajevima možete dobiti u ponedjeljak (danas) u Zavodu ili ih zatražiti od Mikrobiologije UKCS-a, koji rade analize o kojem tipu gripe se radi - rekla je Ravlija. 

Bez informacija o oboljelim

Jučer smo kontaktirali UKCS u namjeri da provjerimo u kakvom se zdravstvenom stanju nalazi pacijent S. I. Međutim, Muamera Šehić, glasnogovornik UKCS-a rekla je da takve informacije ne mogu davati bez odobrenja samog pacijenta ili članova uže obitelji. 

/avaz.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa