.

4. veljače: Međunarodni dan borbe protiv kancera

04 Veljača 2016

Danas je Međunarodni dan borbe protiv kancera, odnosno raka. Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, od kojeg umire skoro svaki četvrti stanovnik. Svjetske statistike također su porazne. Više od 12 milijuna ljudi godišnje oboli od raka, a milijun ih umire od ove bolesti.

Kako u svijetu tako i u našoj zemlji stope pojavnosti raka su u porastu, a stope incidencije i stope smrtnosti više su u muškaraca, nego u žena. Najviše žena oboli od raka dojke, debelog crijeva i pluća. Muškarce naviše ubija rak pluća, a odmah potom rak debelog crijeva i prostate. Nažalost, BiH i svijet teško kažu DA nepušenju pa veliki broj oboljelih od raka pluća uzrokuje "luksuz" i navika konzumiranja cigareta.

Prema podacima od prošle godine od ukupnog broja oboljelih u BiH, 20 posto umre od nekog oblika raka. U BiH postoje određeni podaci o oboljenim od maligni bolesti, ali za "pravi" registar potrebno je uvezati sisteme u jedan i donijeti unificirani upitnik. Posebno zabrinjavajući podatak je da broj novooboljelih od karcinoma u BiH iznosi 10.000 pacijenata godišnje!

Treba napomenuti na činjenicu da se čak 50% karcinoma može spriječiti da nikada ne nastane i to s malo truda: prestati s konzumacijom duhanskih proizvoda, zdravo se hraniti, redovito se baviti tjelesnom aktivnosti, održavati normalnu tjelesnu težinu, ne pretjerivati u konzumaciji alkohola, zaštititi se od infekcija povezanih s nastankom raka i izbjegavati nekritičko sunčanje. /d.b./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa