.

Oružane snage BiH – brze reakcije spašavanja u kriznim situacijama

08 Veljača 2016

Nakon teške nesreće u kojoj je jedan planinar izgubio život, a drugi teško povrijeđen, Oružane snage BiH primile su putem Operativnog centra za komandiranje i kontrolu u institucijama obrane Bosne i Hercegovine (OCK2iOBiH) zahtjev za angažiranje helikoptera OS BiH s ciljem medicinske evakuacije.

Već 12 minuta nakon hitnog odobrenja helikopter sa posadom bio je na letu za Bjelašnicu – Babin do. Zbog hitnosti reakcije angažirana je helikopterska posada UH1H koja je bila u aktivnom dežurstvu Službe traganja i spašavanja za potrebe Direkcije civilne avijacije BiH.

Prihvat helikoptera kao i medicinska evakuacija povrijeđene prošli su uspješno zahvaljujući prije svega spremnosti medicinske ekipe na terenu, kao i GSS Sarajevo.

„Radilo se o spašavanju ljudskog života, stoga je odluka o polijetanju bila neupitna. Sve informacije ukazivale su na visok rizik zbog jakog vjetra i loših vremenskih uvjeta“, rekao je kapetan posade UH1H kap. Mevludin Agić te dodao da je ova procjena bila dobra, jer je povrijeđena za samo sedam minuta od ukrcavanja evakuirana od Bjelašnice do KUM Sarajevo.

Ovo nije prvi put da se Oružane snage BiH angažiraju sa svojim sposobnostima u pomoći i podršci stanovništvu BiH. Napominjemo, OS BiH i dalje u svim kriznim situacijama stoje na raspolaganju stanovništvu prema Zakonu o obrani i propisanim procedurama koje se u ovakvim situacijama odobravanju po hitnim procedurama, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa