.

Radončić po izlasku iz pritvora: Koalicija sa SDA ostaje

17 Veljača 2016

Lider SBB-a Fahrudin Radončić napustio je pritvorsku jedinicu Suda BiH. Čekalo ga je dvadesetak novinarskih ekipa.

 


Na novinarsko pitanje kako komentira odluku Suda BiH o puštanju na slobodu, lider SBB-a je rekao:

- Još nisam pročitao cijeli tekst, nije moje da komentiram sudske presude. Time će se baviti moj odvjetnički tim, a ja kao političar treba da se posvetim jačanju koalicije, izgradnji, zapošljavanju i svom poslu. Neka svako radi svoj posao - rekao je Radončić.

Na pitanje novinara znači li to da je koalicija stabilna, odgovorio je: "Pa, vidjeli ste da ta provokacija sa mojim hapšenjem nijednog trenutka nije destabilizirala tu vrlo snažnu i vrlo potrebnu bošnjačku koaliciju, koja je u interesu cijele BiH, a ne samo Bošnjaka".

Odgovorio je i na pitanje šta misli pod politički montiranim procesom koji se vodi protiv njega:

- Vi na mom mjestu odlično znate da li ste skloni kriminalnim radnjama ili niste. Ako vam neko montira da vršite pritisak na nepostojeće, nevažne, nebitne i vama nepoznate svjedoke, najbolje znate kako se to naziva - istakao je lider SBB-a.

Na pitanje ko mu to montira, odgovorio je: "Bit će vremena da o tome razgovaramo, ovo nije trenutak".

RANIJE: Radončić je po izlasku novinarima kratko kazao da je koalicija sa SDA stabilna i da ostaje, te da je ovo montiran politički proces.

Sud BiH odbio je danas prijedlog Tužilaštva BiH da se produži pritvor lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću. Ovu informaciju potvrdio nam je Asim Crnalić, advokat Radončića.

- Sud BiH me je obavijestio da je odbijen prijedlog za produženje pritvora i da se određuju mjere zabrane, rekao je Crnalić.

Mjere zabrane koje su određene Radončiću su kućni pritvor, zabrana kontaktiranja svjedoka i suoptuženih, te zabrana kontaktiranja s medijima.

Sud BiH je Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman ukinuo kućni pritvor te su im određene mjere zabrane kontaktiranja svjedoka i napuštanja KS (Dautbašić) i BiH (Šahman). Također, njima je dozvoljeno da žive na istoj adresi jer su od ranije u vanbračnoj zajednici.

Odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za produženje pritvora prema optuženom Fahrudinu Radončiću nakon potvrđivanja optužnice, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 17. veljače 2016. godine donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužiteljstva BiH te je pritvor u odnosu na optuženog Fahrudina Radončića ukinut i zamijenjen sljedećim mjerama zabrane:

- zabrana napuštanja adrese boravišta (uz obvezu ovlaštenih službenih lica da kontroliraju poštivanje ove mjere dva do tri puta dnevno, te uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine)
- zabrana sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti ispod 100 metara, te zabrana međusobnog kontaktiranja i sastajanja sa saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, te zabrana kontaktiranja sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog kaznenog postupka.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Istim rješenjem je djelimično prihvaćen prijedlog Tužiteljstva, te su u odnosu na optužene Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman izrečene sljedeće mjere zabrane:
- zabrana napuštanja adrese boravišta (optuženom Bakiru Dautbašiću se zabranjuje napuštanje područja Kantona Sarajevo, dok se optuženoj Bilseni Šahman zabranjuje napuštanje države Bosne i Hercegovine) uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine
- zabrana sastajanja i kontaktiranja sa ostalim saoptuženim u ovom kaznenom predmetu, kao i sa svjedocima koji su već saslušani kao i približavanje saoptuženim i svjedocima na udaljenosti ispod 100 metara
- obvezno javljanje nadležnim policijskim stanicama dva puta tjedno.

Fahrudin Radončić i Bakir Dautbašić optuženi su za krivično djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stavak 1., krazneno djelo ometanje rada pravosuđa iz članka 241. stavak 1. i stav 2. i kazneno djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 219a. stavak 1., Bilsena Šahma za kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stavak 2. i kazneno djelo ometanje rada pravosuđa iz članka 241. stavak 1., a optuženi Zijad Hadžijahić za kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stavak 2., kazneno djelo ometanje rada pravosuđa iz članka 241. stavak 2. i kazneno djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz članka 219. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. /vijesti.ba/

 

Izvor fotografije: vijesti.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa