.

Propao cjelokupan proces popisa stanovništva iz 2013. godine!?

15 Ožujak 2016

Centralni popisni biro na sjednici u Sarajevu nije postigao suglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva u BiH.

 


Ministar civilnih poslova BiH i koordinator Vijeća ministara za popis Adil Osmanović je nakon sastanka rekao da ne može da zamisli da se dođe u situaciju da popis bude neuspješan.

Naveo je da Agencija za statistiku BiH, u skladu sa zakonom, treba da posao dovede do kraja, prenosi Fena.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić je izrazio nadu da bi do isticanja zakonskog roka za zvaničnu objavu rezultata popisa, 1. srpnja ove godine, ipak uz podršku viših instanci, prije svega Vijeća ministara BiH, dogovor se mogao postići.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić je, između ostalog, rekao da se ne može govoriti o krivcu što nije postignut konsenzus.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković izrazila je žaljenje što nije postignut dogovor dodajući da vjeruje da se u nekom razumnom roku može doći do konsenzusa.

Pitanje 40. iz popisnice koje se odnosi na mjesto rada i školovanja, kako je dodala Čičković, mora biti obuhvaćeno u obradi podataka. /vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa