.

Lovrinović: Moramo razmišljati o zajedničkom nastupu na izborima

05 Travanj 2016

Hrvatske stranke okupljene u HNS-u posljednjih tjedana intenzivno razmatraju pitanje zajedničkog nastupa na lokalnim izborima, s posebnim naglaskom na one općine s mješovitim stanovništvom i gdje bi odvojeni nastup stranaka zasigurno doveo do teških posljedica na ukupnu političku poziciju Hrvata.

Sjednica Predsjedništva HNS-a na kojoj bi se predstavnici stranaka trebali odrediti o mogućnosti zajedničkog nastupa održat će se najvjerojatnije u idući ponedjeljak, a do tada su mogući i sastanci na terenu. Član Predsjedništva HDZ-a BiH Nikola Lovrinović u izjavi za Dnevni list u tom je kontekstu naglasio kako u okolnostima u kojima se održavaju izbori, pa i oni za lokalnu razinu, pitanje zajedničkog nastupa je zapravo logično.

Ne preostaje ništa drugo

Očito je dakle gdje ste manjina i politički ugroženi da nema druge nego razmišljati o zajedničkom nastupu, kako biste zapravo imali barem minimalnu šansu na izborima, istaknuo je Lovrinović, koji je uvjeren i kako je krajnje vrijeme da se Izborni zakon, pa možda i Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi izmjene.

Te bi izmjene morale jamčiti minimalnu zastupljenost pripadnika svakog konstitutivnog naroda i nacionalnih manjina, sukladno ustavu, bez obzira na brojnost, a temeljno polazište bi bio popis 1991. To bi istodobno značilo demokratizaciju društva ali i izbornoga procesa, a svakako da bi i međunacionalni odnosi dobili drugačiju dimenziju.

U suprotnom i do tada ne preostaje drugo, poručio je, nego da članice HNS-a traže rješenje zajedničkog nastupa pa i šire od toga, a osobito u sredinama gdje je nacionalna pozicija Hrvata dovedena u pitanje ili vrlo loše riješena.

Realni izgledi

Prema njegovom mišljenju realni izgledi za poboljšanje pozicije, ako se misli na poziciju načelnika, su svakako Vitez, Busovača i na neki način Jajce, no nisu isključene šanse ni u Novome Travniku.

U Travniku je to svakako teže, s obzirom na protjerivanje Hrvata 1993. godine i s obzirom da ih je trenutno oko 50 posto od predratne brojke. No izbori su tu , na iste se kao ozbiljna stranka moramo i trebamo odazvati i siguran sam da ćemo učiniti sve da se što bolje pripremimo i da nađemo što bolja rješenja za nastup koji će nam omogućiti zadovoljavajući rezultat, naveo je Lovrinović.

Inače zahtjevi za zajedničkim nastupom logični su ukoliko se pogleda situacija iz 2012. godine kada zbog nepostizanja dogovora Hrvati gube pozicije u općinama poput Viteza, Busovače, Odžaka, Novog Travnika…

U Vitezu je na izbore izašlo oko 2000 Hrvata više nego Bošnjaka pa i unatoč takvom odnosu birača, Advan Akeljić iz SDA pobijedio je Vladu Alilovića s preko 300 glasova prednosti. U Busovači su Hrvati zbog nesloge unutar HNS-a također ostali bez pozicije načelnika pa je tako kandidat SDA Asim Mekić s vrlo malom razlikom u glasovima odnio pobjedu nad kandidatom HDZ-a BiH Mladenkom Čavarom, sličan primjer je zabilježen i u Odžaku, pa su tako hrvatske stranke imale čak pet kandidata (i jednog neovisnog), zbog čega je SDA-ovac Hajrudin Hadžidedić imao relativno lak posao. /drukciji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa