.

Meteorolozi najavili novi snijeg u BiH

11 Veljača 2019

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu jutros je u Bosni i Hercegovini bilo oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrirana i slaba kiša.

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -3 stupnja, Prijedor 6, Sokolac i Zenica 7, Livno 8, Sarajevo, Srebrenica i Zvornik 9, Bugojno, Drvar, Grude i Široki Brijeg 10, Bihać, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Jajce i Trebinje 11, Mostar i Tuzla 12, Doboj, Sanski Most i Stolac 13, Banja Luka 14 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 933 milibara, za 10 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Tijekom dana, prelazak frontalnog poremećaja, uvjetovati će padavine i pad temperature zraka u cijeloj zemlji. U nizinama ispočetka kiša, a u višim područjima snijeg. U drugoj polovini dana usljed opadanja temperature zraka i u nizinama će kiša preći u susnježicu i snijeg i to u zapadnim, središnjim i istočnim područjima.

Prognozirana količina padavina u Bosni se kreće između 15 i 30 litara po metru kvadratnom, u Hercegovini do 60 litara. Očekivana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara, na planinama i do 30 centimetara. U cijeloj zemlji vjetrovito. Ispočetka jugo, a sa prolaskom fronta vjetar mijenja smjer na sjever. Najtopliji dio dana u jutarnjim satima. Očekivana temperatura zraka većinom između 5 i 10, na jugu do 14 stupnjeva. Sa dolaskom padavina temperatura zraka u opadanju.

BIHAMK: Stanje na prometnicama

U zapadnim krajevima naše zemlje pada snijeg koji se zadržava na kolovozu. U tim područjima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apeliramona vozače da na put ne kreću bez zimske opreme. U ostalim predjelima kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, dok je mjestimična poledica moguća na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima. Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz. Upozoravamo i na povremeno jače udare vjetra na području: Tuzle, Livna, Kupresa, Tomislavgrada i Viteza.

Radovi na rekonstrukciji mosta u tijeku su na dionici magistralnog puta M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno, zbog čega je promet obustavljen. Putnička i manja teretna vozila preusmjeravaju se kroz naselja Kula i Kandija, dok je za teretna vozila preko 7,5 tona ukupne mase alternativni pravac Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnom prelazu Brčko-Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen promet za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Zbog zimskih uvijeta za vožnju, obustavljen je promet za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa